Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Hírek

Határtalanul 2019

                       Történelmi kalandozások Székelyföldön                         

 

 

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium hetedik osztályának tanulói élményekben gazdag kiránduláson vehettek részt 2019. szeptember 23-ától szeptember 27-éig terjedő tanulmányi időben. A Határtalanul pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hirdette meg, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága megbízásából, melynek célja, hogy a program keretében bővítse a korosztály külhoni magyarsággal kapcsolatos ismereteit. A gyermekek tapasztalatokat szerezzenek Magyarország történelmi vidékeink, anyaországi és külhoni iskolák között kapcsolatok alakuljanak, illetve ezek erősödjenek.

Történelmi tájak, személyek, események elevenedtek meg ezen az öt napon, közel hozva a gyermekek általános iskolai tanulmányait. Körösfőn megemlékeztek Vasvári Pálról, aki a ’48-as „márciusi ifjak” egyik vezéralakja volt. Kolozsvárott, Hunyadi Mátyás szülőházánál felidézték Mátyás királyról tanultakat, míg a Házsongárdi temetőben Áprily Lajos, Dsida Jenő, Reményik Sándor költők verseiről beszélgettek, s elhangzott Áprily Lajos Tavasz a Házsongárdi temetőben című verse is. Tordán a világhírű sóbányában töltöttek izgalmas órákat, megismerve a hely történetét. Marosvásárhelyen sétát tettek a belvárosban, megtekintették a Kultúrpalotát, Parajdon, Áprily Lajos emlékházában kis műsorral tisztelegtek a költő előtt. Ismert versei hangzottak el gyermeki tolmácsolásban: Vallomás, Vadlúd voltam, A rím, Tavaszodik, s együtt mondták el (tanár és diák) a legismertebbet, a Március címűt. Korondon a székely fazekassággal ismerkedtek. Farkaslaka nemcsak szálláshelyük volt három napig, de egy órát eltölthettek a helyi Tamási Áron Általános Iskola hetedikes diákjaival, ismerkedve velük, mindennapjaikkal. Tamási Áron szülőházánál útitársaik, a békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola hetedikesei adtak irodalmi műsort. Innen indultak Csíkszeredába, Csíksomlyóra, ahol a székelység szent helyein mondtak el egy-egy imát hazánkért, a székelyekért, a világba szétszóródott magyarjainkért, családjainkért. Gyergyószentmiklóson felkeresték az örmények katolikus templomát, míg a Gyilkos- partján megtekintették a méltán híres geológiai képződményt. A Békás-szorosban varázslatos természeti környezetben idézték fel a helyről már hallottakat, tanultakat. Hazaindulásuk napján, Fehéregyházán Petőfi emlékművét koszorúzták meg, Gyulafehérváron tisztelegtek a Hunyadiak, az erdélyi fejedelmek előtt. Déván Böjte Csaba ferences atya gyermekotthonában jártak, ismerkedhettek az ott élő gyermekek életével. Arad belvárosában megkoszorúzták a Szabadság-szobrot, s emlékeztek vértanúinkra.

Feledhetetlen napok voltak ezek, melyek közelebb hozták a határainkon túl élő székely magyarok múltját és jelenét, a gyermekek megtapasztalhatták házigazdáik vendégszeretetét, belekóstolhattak ételeik jellegzetes ízvilágába, s élővé váltak történelmi ismereteik.

Köszönjük a tanulmányi kirándulást a pályázat kiíróinak, s mindazoknak, akik ennek létrejöttét lehetővé tették!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     További képeink

Utoljára módosítva: 2020. 06. 24.08:33

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban       Lackfi János író, költő, műfordító neve nem ismeretlen diákjaink előtt. Írásaival nem csupán a magyar irodalomórákon találkoztak már, de több szavalóversenyen is eredményesen szerepeltek verseivel. A Határ Győző Városi Könyvtár szervezésében rendhagyó irodalomórán vehettünk részt, ahol a költő rövid, ám vidám bemutatkozása után humoros összekötő szövegekkel fűszerezve mutatta be verseit, meséit. Szemléletes, kifejező mimikával, gesztusokkal és hanghordozással fűszerezett előadását harsány nevetés, gyakran felcsattanó taps kísérte. Búcsúzáskor közös fotót készíthettek és autogramot is kaphattak a résztvevők.
     
Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 04. 16.08:27

Zrínyi Ilona Megyei Matematikaverseny

Zrínyi Ilona Megyei Matematikaverseny
 

2019. március 5.-én a Zrínyi Ilona Megyei Matematikaverseny eredményhirdetésén vettünk részt Sarkandon, ahol Simon Nimród Tamás 2. osztályos tanuló  XI. helyezéséért lett díjazva.

Felkészítő tanár: Szmoláné Kiszely Olga

Zrínyi Ilona Megyei Matematikaverseny    Zrínyi Ilona Megyei Matematikaverseny
     
Zrínyi Ilona Megyei Matematikaverseny

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 03. 07.14:21

Sajtüzemben jártunk...

 2019. február 12-én kedden néhány szerencsés diáktársunkkal ellátogattunk a Gyomaendrődön található Sajtüzembe. Megnézhettük, hogy hogyan formálják a mozzarellát és meg is kóstolhattuk azt. Megtudtuk, hogy az olasz sajt bivalytejből készül nem pedig tehéntejből és találkozhattunk az egyetlen Magyarországon dolgozó olasz sajtmesterrel is.

Tóth Adrienn, Tari Viktória, Bujdosó Lilla
(7.osztály
)

      Sajtüzemben jártunk...      Sajtüzemben jártunk...

 

Utoljára módosítva: 2019. 02. 26.11:05

Diákmise-Gyermekistentisztelet-Házszentelés a Szent Gellértben

Házszentelés

     

Házszentelés

     

Házszentelés

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 01. 15.09:02

Karácsonyváró

Karácsonyváró


Karácsonyváró

Karácsonyváró

        Az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtása után Czank Gábor atya mondta el ünnepi gondolatait, majd Kondorné Timár Erzsébet emelte ki megnyitó beszédében a figyelem fontosságát. A várakozásról szólt adventi műsorunk is, melyet az alsósok mondtak el versben, énekben. A zeneiskolások is a karácsonyról zenéltek, majd az 5. osztályosok Wass Albert Karácsonyi meséjét adták elő. A negyedikesek táncos produkciója után Tóth Ferenc intézményvezető úr zárta be műsorunkat.        

Karácsonyváró

     
   

Karácsonyváró

     
   

Karácsonyváró


Karácsonyváró

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 01. 15.08:47

Ovisok a Szent Gellértben

December 21-én a Gyermekliget Óvoda óvodásai és az óvónénik fogadták el meghívásunkat karácsonyi műsorunkra, ahol a 4. osztályosok táncos bemutatója után a tanító nénik egy karácsonyi jelenettel kedveskedtek a gyerekeknek.

Ovisosk a Szent Gellértben

    

Ovisosk a Szent Gellértben

    

Ovisosk a Szent Gellértben

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 01. 15.08:59

Iskolakóstolgató


Iskolakóstolgató

         A délután egy zenés, táncosos gyakorlatokkal kezdtük. A szülőknek a leendő elsős tanító nénik tartottak egy rövid összefoglalót az iskolai készségek fontosságáról azok hiányáról és a fejlesztési lehetőségekről. A gyerekek különböző játékos feladatokat oldottak meg. Mézeskalács díszítés, interaktív táblás feladatok és íráselőkészítő gyakorlatok színesítették a programot. A rendezvényünk egy kis megvendégeléssel zárult.   

Iskolakóstolgató

     
           

Iskolakóstolgató

     
   

Iskolakóstolgató

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 01. 14.14:54

Mikulás

Decemberben ismét meglátogatott bennünket a Mikulás.
Vidám versekkel, énekekekkel vártuk a nagyszakállút, aki
minden gyereket megajándékozott és jótanácsokkal látott el.

Mikulás


 

Utoljára módosítva: 2019. 01. 15.09:12

Pályaorientációs nap

December 1-jén iskolánkban pályaorientációs napot szerveztünk. Tanulóink interaktív módon ismerkedtek meg a különböző szakmákkal, mesterségekkel. A felsőbb évfolyamosok részletes tájékoztatást kaptak a környékbeli középiskolák továbbtanulási lehetőségeiről.

Pályaorientációs nap    Pályaorientációs nap
   Pályaorientációs nap    Pályaorientációs nap

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 12. 04.09:07

Bibliatörténeti vetélkedő

Bibliatörténeti vetélkedő

Idén 6. alkalommal rendeztük meg Játékos bibliatörténeti vetélkedőnket.
Az egyházmegye katolikus iskolái: Szarvas, Szentes, Békésszentandrás, Gyula, Mezőtúr és a mi
iskolánk alsó tagozatos gyermekei mérhették össze ügyességüket, tudásukat ezen a délutánon.

Bibliatörténeti vetélkedő    Bibliatörténeti vetélkedő    Bibliatörténeti vetélkedő
   Bibliatörténeti vetélkedő

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 12. 04.08:59

Óvónők látogatása

Óvónők látogatása    Óvónők látogatása    Óvónők látogatása

2018. november 27-én első osztályos tanulóinkat volt óvodájukból meglátogatták az óvónénik.

Óvónők látogatása   Óvónők látogatása   Óvónők látogatása

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 12. 04.11:35

Német nyelvi olvasási verseny

Német nyelvi verseny                                Iskolánk három tanulója, Kiszely Borbála, Szerető Alma és Vári Fruzsina indult a Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnáziumában rendezett német olvasási versenyen. A diákok egy szöveghez kapcsolódó feladatsort kaptak, ezt kellett megoldaniuk. Vári Fruzsina (6. o.) saját korcsoportjában első helyezést ért el. Felkészítője Kis-Turcsányi Andrea tanárnő volt.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 12. 04.08:44

Duó dallam nélkül


2018. november 22-én rendezte meg a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda a hagyományos Duó dallam nélkül elnevezésű versmondó versenyét. Az iskolánkból Gubucz Panna és Vatai Zalán (5. o.) indult, az 5-6. osztályosok korcsoportjában. Kányádi Sándor Az elveszett követ című versét adták elő, s szereplésüket a zsűri – tizennégy párosból – első hellyel jutalmazta. Gratulálunk a díjhoz gyermekeknek! Felkészítő tanáruk Polányi Éva volt.            Duó dallam nélkül

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 12. 04.08:36

Reneszánsz hét

Iskolánkban a november vége a reneszánsz jegyében zajlott. Szinte minden tanórán és délutáni foglalkozáson megismerkedhettek tanulóink a reneszánsz kori történelemmel, művészetekkel. A hét fénypontja az ötödik osztályosok Beatrix királyné tréfája című előadása volt, amit az iskola aulájában tekinthettünk meg. Ehhez a programsorozathoz egy rajzpályázat is tartozott. A tanulóknak rózsaablak terveket kellett készíteniük. Az elkészült pályamunkákra az iskola Facebook oldalán egész héten lehetett szavazni. A legtöbb szavazatot kapott rajzok készítői, valamint az iskola dolgozói által választott munkák készítői ajándékcsomagot kaptak.

Reneszánsz hét   Reneszánsz hét   Reneszánsz hét   Reneszánsz hét

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 12. 04.08:30

Október 23.


Nemzeti ünnepünk iskolai megemlékezését a 8. osztály tartotta,
felelevenítve az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

Október 23.

  

Október 23.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 10. 26.13:23

Hulladékgyűjtés

Hulladékgyűjtés

  

2018. október 13-án szombaton délelőtt szerveztük meg a hulladékgyűjtést.

Az összegyűjtött közel 14 tonna papír ára az osztályközösségek bevételét gazdagította.

   

Hulladékgyűjtés

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 10. 26.16:24

Október 6.


Október 6-ai Nemzeti gyásznapunkon a 6. osztály emlékezett meg hőseinkről
 

Október 6.

  

Október 6.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 10. 26.13:07

Őszi hét

Október elején rendeztük meg az őszi hét programsorozatunkat
Diákjaink játékos feladatokat oldottak meg, kézműveskedtek. A hetet fergeteges őszi táncházzal zártuk.

Őszi hét

  

Őszi hét

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 10. 26.16:26

Boldog Iskola Program

Iskolánk az idei tanévben csatlakozott a Boldog Iskola Program-hoz. 2018. szeptemberben elindult „boldogság órákon” a tanító nénik játékos módon fejlesztik az alsó tagozatos diákok önismeretét, személyiségét.

 

Boldog Iskola Program

Boldog Iskola Program

   

Boldog Iskola Program

   

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 10. 26.12:53