Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Hírek

Lengyelországi kirándulás - élménybeszámoló

Iskolánk egy diákcsoportja az idei tanév befejeztével négy élményekkel teli napot tölthetett Lengyelországban a Wacław Felczak Alapítvány által kiírt Polonica Varietas pályázat egyik nyerteseként.
A vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat célja, hogy a középiskolás, 14-18 éves korosztály személyes élmények keretében ismerje meg a lengyel kultúrát, a lengyel-magyar barátság eszméjét és a két ország közötti történelmi kapcsolatokat.

A kiránduláson iskolánk egyik tanulmányi és közösségi munkában is élen járó közössége, a 10.
A osztály csaknem teljes létszámmal vett részt, velük együtt további két 11.A osztályos diák kapott lehetőséget az élményszerzésre. Kísérőik Rudner Anett osztályfőnök, Deliné Dobó Tünde és Mag Bianka tanárnők voltak.

A pályázat megvalósítására a hosszas előkészületeket követően 2019. június 23-26-a között került sor.
 

Programunk:
Június 23. A kora regeli indulást követően az autóbuszos kirándulás első megállója Gyomaendrőd testvérvárosa, Pilzno volt. Itt a 15 éves testvérvárosi kapcsolat emlékére koszorút helyeztünk el Józef Chmura, a testvérvárosi kapcsolatról szóló szerződést aláíró polgármester emléktáblájánál. Innen Tarnowba indultunk tovább, ahol a Bem tábornokhoz kapcsolódó emlékhelyeket néztük meg. Először az 1985-ben felavatott Bem szobornál időztünk egy kicsit, majd innen a Bem apóról és Petőfiről elnevezett székelykapun keresztül a Petőfi térre mentünk, ahol a költő bronz mellszobra látható. Bem emlékhelyeit kutatva a Strzeleczki parknak nevezett városi parkba jutottunk, ahol a mauzóleuma található. Mindegyik helyszínen egyik diákunk által tartott előadás gazdagította eddigi ismereteinket. Az esti órákban érkeztünk Krakkóba, majd a szállás elfoglalása és a vacsora után rövid sétát tettünk a környéken.

Június 24. Ezen a napon reggeli után Auschwitz-Birkenau volt az úti cél, ahol magyar idegenvezetéssel a huszadik századi népirtás egyik legszörnyűbb példájának helyszínét, a náci koncentrációs- és haláltábort járta végig a csoport. A csoport minden tagja számára megrendítőek voltak az ide deportáltak életéről szóló és magyar vonatkozást is felvonultató történetek. Késő délután a nap másik programja, a szemet gyönyörködtető wieliczkai sóbánya megtekintése várt még ránk a vacsora előtt. A sóbánya 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára, a 3 km hosszú túra során megismerkedhettünk a bánya történetével és többek között a Szent Kinga kápolna csodás domborműveit nézhettük meg.

Június 25. A kirándulás harmadik napján a csoport gyalogos túrát tett Krakkó belvárosában egy magyar idegenvezető segítségével, aki lelkesen kalauzolt végig bennünket a város látnivalóin különös tekintettel a magyar vonatkozású helyszínekre. Megtekintettük többek között a város főterén (Rynek) a Posztócsarnokot, megismertük a kéttornyú Mária templom és a Szent Adalbert templom történetét. Innen tovább sétálva betekintünk a Jagelló Egyetem udvarába és a Professzorok Kertjébe. A séta végén pedig a Királyi palotában a Waweli székesegyház, valamint a Visztula partján álló krakkói sárkány történetét ismertük meg. A székesegyházban megtekintettük több magyar vonatkozású történelmi személy (Báthory István, Szent Hedvig) sírját is. A városnézés során csatlakozott a csoportunkhoz az egyik magyar diáklány lengyel barátnője is, a barátság is jól példázza a lengyel, magyar – két jó barát közmondást. A kora délutáni közös ebédet követően a diákok szabadprogramot kaptak és csoportokban fedezték fel a város többi látnivalóját.

Június 26. A kirándulás utolsó napján csoportunk Zakopánét, a Magas-Tátra egyik gyöngyszemét tekintette meg. A Gubalowka siklóval felkapaszkodtunk a kilátóhoz, ahonnan páratlan látvány nyílt a településre és a környékre. Visszafelé a város nyüzsgő piacán áthaladva megnéztük a környékbeli kézművesek termékeit és megkóstoltuk a sajtárusok portékáját. Majd egy finom ebédet követően a lengyel-szlovák határ felé vettük utunkat. Késő este kissé fáradtan, de élményekben gazdagon tért haza csoportunk.

Ezúton is köszönjük a Wacław Felczak Alapítványnak, hogy a Polonica Varietas elnevezésű pályázat meghirdetésével lehetőséget teremtett számunkra, hogy tanítványainkkal részt vehettünk ezen a felejthetetlen lengyelországi kiránduláson, erről tanúskodnak diákjaink véleményei is, ebből idézünk most egyet: „Nagyon tartalmas és élményekben gazdag kirándulásban volt részünk. Amit főként tanárainknak köszönhetünk, mivel nagyon jól megszervezték nekünk. Nagyon tetszett Krakow-ban a szállás és az esti séták az osztállyal. De a legjobban Zakopane tetszett a csodálatos kilátás miatt. Az osztályközösségre is nagyon jó hatással volt és tényleg felejthetetlen marad ez a kirándulás! ”

 

Lengyelországi kirándulás   Lengyelországi kirándulás   Lengyelországi kirándulás   Lengyelországi kirándulás

 

Valamint köszönet illeti a pályázat sikeres megvalósításához nyújtott segítségéért valamennyi további együttműködő partnerünket.

 

 

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 07. 24.03:07

Tanulóink közösségi szolgálata az ártatlan áldozatoknál

Együttműködési megállapodás jött létre 2019.03.01-én az iskolai közösségi szolgálat közös lebonyolításáról a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium valamint a Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Gyepmesteri telepe között.

A tanulók az egyesület által szervezett események lebonyolításában vesznek részt pl. adományok csomagolása, segítség a telep kutyáinak sétáltatásában, játékos tanításában, kisfilmet készítenek az ott végzett tevékenységükről, népszerűsítik az állatok segítését, gondozását.
Alkalmanként 2-4 diákot foglalkoztatnak. A tevékenység Gyomaendrőd külterületén zajlik.

Az Iskola részéről a program felelőse és kapcsolattartója Tóthné Stibán Erika, a szervezet részéről a program felelőse
és kapcsolattartója Szentpéteriné Uhrin Ildikó.

Összesen 38 tanuló jelentkezett a szolgálatra. Többen vannak közöttük, akiknek már nincs szükségük az eltöltött órák igazolására,
csak a kutyák szeretete miatt jönnek a telepre.

Tanulóink eddig 2 alkalommal vettek részt a programon, nagyon jól és kedvesen bántak a kutyusokkal.
Kifejezetten figyeltek a kutyák igényeire, türelmesen tanítgatták őket az alapvető engedelmességi szabályokra.

Tanulóink közösségi szolgálata az ártatlan áldozatoknál   Tanulóink közösségi szolgálata az ártatlan áldozatoknál


Reméljük, hogy az ifjúság bevonásával az állatok iránti szemlélet is formálódik nem csak a gyerekekben,
hanem az élményeik, tapasztalataik alapján a város lakóiban is.

Mindenkinek köszönjük az adományokat, melyeket ezután is szívesen fogadunk
(játék, nyakörv, póráz, jutalomfalat, hám, táp), de legfőképp az állatok iránti szeretetet!

 

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 04. 10.08:10

Új pingpong asztal

 

A 2018-as egyesületi bál forint alapú adományaiból az egyesület vásárolt egy új pingpongasztalt a gimnázium számára, amivel a diákok szórakozva tölthetik el szabadidejüket.

      Pingpong asztal     Pingpong asztal

 

 

Utoljára módosítva: 2019. 02. 26.10:57

„Akikre büszkék lehetünk”

 

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre május 25.-én az „Akikre büszkék lehetünk” elnevezésű rendezvényünk, melynek a Gyomaendrődi Járási Hivatal díszterme adott otthont. Iskolánk célja az volt, hogy az elmúlt évben legkiemelkedőbben teljesítő diákok ünnepélyes keretek között vehessék át kiérdemelt jutalmukat. Az eseményen a büszke szülőkön, tanárokon és edzőkön kívül jelen volt dr. Pacsika György járásvezető úr, Toldi Balázs polgármester úr, illetve Virág Alexandra diákpolgásmester és Botos Pongrác diákjárásvezető is.

Idén 23 tanuló került kiválasztásra az általános iskolából és a gimnáziumból, akik példás magatartásuk és tanulmányi eredményeik mellett más területen is sikereket értek el (pl.: sportverseny, tanulmányi verseny), illetve tevékenyen részt vettek az iskola rendezvényein, ünnepségein.

Az idei díjazottak: Katona-Szabados Noé, Varga Zoltán, Putnoki Barnabás, Jambrik Nikolett, Czibulka Imola, Nagy Szonja, Wolf Anna, Bán Kitti, Mészáros Kata, Véha Kíra, Ronyec Ivett, Deli Boglárka, Munkácsi Lili, Saly Eszter, Ladányi Sára, Ugrai László, Farkas Dóra, Szántó Milán, Botos Pongrác, James Lucas Lancaster, Szujó Róbert, Fülöp Petra, Hajdu Áron

Gratulálunk a Nekik és további sikeres éveket kívánunk!

      Akikre büszkék lehetünk
     
     

Büszkeségeinkről többet megtudhatnak Mag Bianka tanárnő által készített prezentációból: Megtekintés

További képek a rendezvényről itt►

 

Utoljára módosítva: 2018. 06. 27.15:51

Bécsi kirándulás

     A tavalyi tanévhez hasonlóan az idei tanévben is kirándulást szerveztünk Bécsbe, melynek célja többrétű. Egyrészt igyekszünk megismertetni diákjainkat a német nyelvet használó országok közül Ausztria kulturális, történelmi emlékeivel. Másrészt fontosnak tartjuk a tanulók élményekkel való gazdagítását, látókörük, tapasztalataik kiszélesítését, a tanulói kapcsolatok erősítését; és a kevésbé tehetős diákok segítését abban, hogy külföldre eljuthassanak.

      Ezért a tavaszi szünetet megelőző napon jó néhányan (diákok, tanárok, családtagok, ismerősök) buszra szálltunk, és elindultunk Fertődre, kirándulásunk első állomására. A hosszú út után jól esett az esti séta és szép látványt nyújtott a csodásan kivilágított Esterházy-kastély.

      Másnap reggel indultunk tovább Ausztriába. Először a Schönbrunni kastély mintegy 25 termét és hatalmas kertjét barangoltuk be, majd a kastély előtti húsvéti vásár szebbnél-szebb kézműves portékáit nézegettük és a helyi finomságokat kóstoltuk meg.
                 Bécsi kirándulás
     
Bécsi kirándulás  
      Később együtt sétáltunk Bécs belvárosában a híres Kärntnerstrasse-n, majd a Grabenen, megcsodáltuk a látnivalókat, többek közt a Stephansdom épületét, az egykori császári palota épületegyüttesét, Goethe és Mozart szobrát, valamint a híres bécsi operaházat.

      Délután Kittsee felé vettük az irányt, és meglátogattuk a Hauswirth csokigyárat, ahol nagyon kedves fogadtatás és rengeteg finomság várt minket. Egy rövid, filmvetítéssel kiegészített gyárlátogatás után kóstolhattunk és vásárolhattunk a gyár termékeiből. A két napos bécsi kirándulásról csütörtök este értünk haza, sok-sok élménnyel és csokoládéval gazdagodva.

      A kirándulás Elek Gyöngyvér tanárnő szervezésében valósult meg, de több kolléga is elkísérte a mintegy 35 tanulóból álló csoportot. Köszönjük a szervezők és kísérők közreműködését, a szülőknek köszönjük, hogy lehetőséget adtak gyermekeiknek, hogy részt vegyenek ezen a kiránduláson.


 

Utoljára módosítva: 2018. 05. 23.12:49

Egri zarándokút

A tavalyi tanévhez hasonlóan idén is zarándokútra indultunk 2018. ápr. 13-án, de most intézményünk dolgozói Egerbe utaztak, amelynek megvalósulása az
EFOP-1.3.7-17 A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével c. pályázat keretében történt.

Egri zarándokút   Egri zarándokút   Egri zarándokút   Egri zarándokút

Utunk első állomásaként megtekintettük az Érseki Palota kiállítását, majd egy ebédet követően rövid városnézésre is sort keríthettek a résztvevők.
A nap második felében a Bazilika látogatásán túl lehetőségünk nyílt a székesegyház orgonajátékában is gyönyörködni.
Ezt követően az idegenvezetők még a Minorita templom történetével is megismertettek bennünket.

Egri zarándokút    Egri zarándokút    Egri zarándokút    Egri zarándokút

Hazautazásunk előtt még egy órányi időt eltölthettünk az egri borvidék turisztikai központjában, a gyönyörű környezettel bíró Szépasszony-völgyben is.
Az időjárás kedvezett utunknak, a programok tartalmasak és érdekesek voltak számunkra, így mindenki lelkiekben feltöltődve érkezett haza az esti órákban.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 04. 20.17:24

Lelki nap 2018.03.28.

Lelki nap 2018.03.28    Lelki nap 2018.03.28            A tavalyi tanévhez hasonlóan a tavaszi szünet kezdete előtti tanítási napon tartottuk a Lelki napot gimnáziumunkban. A programok az EFOP-1.3.7-17 A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével c. pályázat keretében valósultak meg.

    A 11-12. évfolyamos diákok a református egyház gyülekezeti termében a Tűzálló című filmet tekintették meg. Majd visszatérve a gimnázium épületébe több csoportban, különböző helyszíneken a meghívott vendégekkel beszélgettek a film mondanivalójáról az előzetesen kapott szempontok alapján.

     A beszélgetésekre meghívott vendégeink:

Ternyei László (teológus a Bátaszéki Idősek Otthonának vezetője)
Szilasi József (filozófia szakos bölcsész, a Gyomai Református Szeretetotthon dolgozója)
Tavaszi Géza (ápoló, a Gyomai Református Szeretetotthon dolgozója)
Papp Tiborné Koczka Mónika
Papp Tibor (református lelkész).

                                                                                                               

  Lelki nap 2018.03.28   Lelki nap 2018.03.28
Lelki nap 2018.03.28   Lelki nap 2018.03.28   A 9-10. évfolyamos tanulók szintén különböző helyszíneken 3 előadótól három témában hallgattak előadásokat. Az egyiket dr. Szonda István a Szent Antal Népház és Helytörténeti Múzeum vezetője tartotta Szent Antal kultusz városunkban címmel. A másikat Vatai Gyula egykori börtönparancsnok tartotta, előadásának címe: „Őrizője vagyok-e az én testvéremnek?” A harmadik vendégünk Végh Ferenc református lelkész volt, aki „A legnagyobb ajándék, hogy lehet az enyém?”című előadást tartotta diákjaink számára.

    Az iskolai programrész befejeztével a gyomai Jézus Szíve katolikus templomban istentiszteleten vettek részt tanulóink.
Utoljára módosítva: 2018. 04. 20.12:58

Emlékezés 1848. március 15-re

Intézményünkben 2018. 03. 14-én emlékeztünk meg 1848. március 15. eseményeiről, a dicső napokról és azok későbbi hatásairól. Az ünnepségen elhangzottak Arany János, Petőfi Sándor, Jókai Mór visszaemlékezései, versei, majd közösen meghallgattuk a Nemzeti dal zenésített változatát.

Emlékezés 1848. március 15-re

  

Emlékezés 1848. március 15-re

  

Emlékezés 1848. március 15-re

  

Emlékezés 1848. március 15-re

  

Emlékezés 1848. március 15-re

Köszönjük a műsor szereplőinek és szervezőinek munkáját.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 04. 12.14:26

Témahét a gimiben

Hogyan spóroljunk, oldjuk meg mindennapi pénzügyeinket? Ez volt a múlt heti témahetünk programja, mellyel hiánypótló és rendhagyó rendezvényt valósítottunk meg március első hetében.
             
Témahét a gimiben   Témahét a gimiben   A tanulók pénzügyi ismereteit bővítette a rendezvény azon az elven, hogy „Abból tanulsz meg legtöbbet, amit magad csinálsz.” Tanáraink a legkülönbözőbb feladatokkal készültek, és minden osztály részt vett a változatos feladatok megoldásában, melyek utánajárást, számolást, internetes keresgélést igényeltek. A családi költségvetéstől a készpénzkímélő megoldásokon, hitelfelvételi lehetőségeken és állami támogatások igénylésének módján keresztül a diákmunka vállalásáig nagyon széles volt a feladatok tárháza, amelyek megoldásához a folyosói szabad falfelületeken olvasnivalót, tájékoztató anyagot találtak a diákok.
             

Az osztályfőnöki órákon tőzsdejáték színesítette a programot, amelyen a tanulók alkalmazhatták a megszerzett tudást és licitálhattak is. A hét során az osztályok teljesítményét pontokkal értékelték, aminek összegzésére a hét végén került sor. Az egyesített pontszámok alapján győztesként a 11. B osztály került ki, további dobogós helyekre a 11.A és 9.B osztályok kerültek. Reméljük azonban, hogy a jó hangulatban lezajlott eseménynek mindannyian nyertesei lettek, mert ráirányította a tanulók figyelmét a pénzügyek fontosságára és a későbbiekben tudatosabban bánnak majd pénzeszközükkel.

  Témahét a gimiben   Témahét a gimiben

 

Utoljára módosítva: 2018. 03. 19.11:15

Szalagavató 2018.

A 2017/18-as tanév első félévében végzőseinek életében a legfontosabb esemény a szalagavató ünnepség volt Diákjaink és felkészítőik már hónapokkal ezelőtt elkezdték a készülődést a nagy eseményre, melyet 2018. január 19-én a városi Varga Lajos Sportcsarnokban rendeztünk meg.

A végzősök bevonulásával kezdődött az ünnepség. A 12. évfolyamos diákokat osztályfőnökeik (Salyné Buza Hajnalka 12.A és Lakatos Tibor 12.B) vezették be. Az ünnepi beszédeket követően feltűzésre kerültek azok a szalagok, melyek jelzik a végzősök számára, hogy lassan, de megváltoztathatatlanul közeledik a középiskolás tanulmányok vége, közeledik a nagy megmérettetés időszaka. Még élvezhetik egy kis ideig a diákélet szépségeit, de hamarosan „kirepülnek az egykori kisfecskék” és elhagyják intézményünket.

Szalagavató 2018    Szalagavató 2018    Szalagavató 2018


Az ünnepi műsort követően a végzősök bemutatták táncaikat. A 12. B osztály tánca a Vasálarcos címet kapta, a 12. A osztály Swing koreográfiát adott elő.

A szülőkön és hozzátartozókon kívül a rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Járási Hivatal, Gyomaendrőd Város Önkormányzatának, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének képviselői, valamint a társintézmények vezetői, képviselői. De hagyományainkhoz hűen intézményünk aktív és nyugalmazott vezetői, tanárai, munkatársai is jelen voltak a 44 végzős tanulót ünneplő rendezvényen.

Szalagavató 2018    Szalagavató 2018    Szalagavató 2018

 

További képek Szalagavató ünnepségről itt

Tóth Zoltán által készítet videófelvétel a szalagavató ünnepségről:


Minden kedves jelenlévőnek köszönjük, hogy megtisztelték végzős tanulóinkat. Köszönjük a felkészítő tanároknak, osztályfőnököknek és a szervező osztályok tanulóinak,
hogy ebben a tanévben is színvonalasan, hagyományainkhoz hűen megrendezték ezt a szép ünnepséget.

Külön köszönjök a hangosítást Bíró Gyulának, Neibort Tibornak és Nyíri Gyulának, valamint Kéri Milkósnak a fénytechnikát.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 02. 28.13:11

Házszentelés a gimiben

„A házszentelés, házáldás (lat. benedictio domorum): lakóház, lakás megáldása. Vízkereszt (jan. 6.) napján, ill. hetében a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat. Az ajtó szemöldökfájára (szentelt) krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 18. Más értelmezés szerint a 3 betű a lat. áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat ('Krisztus áldja meg e házat'). Végeznek ugyanilyen módon házszentelést a lakás fölújítása v. a ház fölépülése után is. - A népi hagyomány a házszentelésnek gonoszűző jelleget tulajdonít. Régebben a házszentelés egyúttal a hívők lajstromba szedésének napja is volt.”

(Forrás: Magyar Katolikus Lexikon: http://lexikon.katolikus.hu/H/házszentelés.html)

Az új év első tanítási napján, 2018. január 03-án iskolánkban is házszentelést tartottunk. Ebből az alkalomból Papp Tibor református lelkész egy zsoltárt olvasott fel, míg Czank Gábor katolikus lelkész úr a házszentelés szokásáról beszélt tanulóinknak. Ezt követően Gábor atya szenteltvízzel megáldotta az osztálytermeket és azokat a helyiségeket, ahol a dolgozók a legtöbbet tartózkodnak.

Házszentelés a gimiben    Házszentelés a gimiben    Házszentelés a gimiben    Házszentelés a gimiben

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 01. 29.12:12

Karácsonyi ünnepség

2017. december 15-én hagyományainknak megfelelően a tanítási órákat követően karácsonyi ünnepséget tartottunk. Az ünnepségre több héten keresztül készültek a jelenlegi 9. évfolyamos osztályok tanulói osztályfőnökeik közreműködésével (Rudner Anett és Vinkovics-Hangya Cecília).

Emlékezetes pillanatai voltak az ünnepségnek, ahogy az endrődi és gyomai karácsonyok hangulatát ízes tájszólással elevenítették fel diákjaink. De az endrődi Szent Antal kenyérsütőház közreműködésének köszönhetően megkóstolhattuk a karácsonyra készült kalácsot is. Az ünnepi műsorra a szervező osztályok alkalomhoz illő dalokkal is készültek, melyek közül egyet jeleléssel is előadtak.

Az ünnepségen a helyi egyházak képviselői (Czank Gábor katolikus plébános, Fülöp Mónika evangélikus lelkész és Pap Tibor református lelkész) is megjelentek és elmondták ünnepi gondolataikat.

Karácsonyi ünnepség    Karácsonyi ünnepség    Karácsonyi ünnepségEzt követően a DÖK képviselői kihirdették a karácsonyi teremdíszítő verseny eredményeit és az osztályok bemutatták a helyi hagyományok, visszaemlékezések alapján készített karácsonyfáikat. Az ünnepség Tóth Ferenc intézményvezető ünnepzáró gondolataival fejeződött be.

Karácsonyi ünnepség    Karácsonyi ünnepség    Karácsonyi ünnepségKöszönjük a szervező osztályoknak és osztályfőnökeiknek az emlékezetes műsort, és köszönjük a sütőház dolgozóinak is a finom kalács elkészítését.

Az ünnepségről készült további fényképek megtekinthetők itt >>.

Utoljára módosítva: 2018. 01. 29.12:21

Pályaorientációs nap a gimnáziumban

2017. november 22-én a megszokottól eltérően, iskolatáska nélkül érkeztek diákjaink intézményünkbe és többféle program közül választhattak a pályaorientációs nap keretében.
A változatos programok megszervezésével igyekeztünk segítséget nyújtani diákjainknak a pályaválasztáshoz, a felsőoktatási intézmények megismeréséhez; ahhoz, hogy minél szélesebb körben tájékozódhassanak az érettségit követő lehetőségekről. De segítséget kaptak az egészséges életmód és tudatos életvezetés kialakításához és jutott még idő a szórakozásra is, a helyi kiállítások megismerésére, sportolásra is.


A nap kezdetén egy kérdőív kitöltése és kiértékelése révén tanulóink segítséget kaptak ahhoz, hogy megismerjék önmagukat, mely pályák, tevékenységek illenek hozzájuk. Ezt követően számos program egymással párhuzamosan és több körben futott, melyet a tanulók választásuk alapján látogattak meg.

A pályaorientációs börze során az érettségit követő továbbtanulási lehetőségekről (a szakképzésekről, a hazai felsőoktatási intézményekben történő oktatásról) tájékozódhattak diákjaink. A börzén számos felsőoktatási intézmény képviselte magát, és fél-egy órás kivetítésekkel színesített bemutatók segítségével ismertették meg diákjainkat az intézményükben folyó képzésekkel. De a felvételi eljárás menetéről, a kollégiumi ellátásokról, az intézményi támogatásokról, a diákéletről is kaptak tájékoztatást diákjaink. Az előadások végén az egyéni kérdések megválaszolására is lehetőség nyílt.

A börzén részt vevő felsőoktatási intézmények sora: ELTE, BGE (Budapest), Gál Ferenc Főiskola (Szeged), Szent István Egyetem (Gödöllő), Neumann János Egyetem (Kecskemét), Debreceni Egyetem. Az érettségire épülő szakképzést képviselte a Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégium valamint a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Göndöcs Benedek Középiskola tanulói szakmai bemutatóval ismertették meg a csecsemő- és gyermekápolás, az egészségügyi asszisztens, a vendéglátó, a szakács, a cukrász mesterség fortélyait. Tanulóink lehetőséget kaptak az egyes szakmák tevékenységeinek kipróbálására is, de közvetlenül kérdezhettek az illető szakma képviselőitől is.

Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban


Mindezek mellett bemutatkozott a Mathias Corvinus Collegium = MCC (Budapest) is, aminek képviselője a középiskolásoknak szóló programot mutatta be. A MCC fő törekvése, hogy a középiskolás diákokat megismertesse olyan tanfolyamokkal, kurzusokkal, melyek az érdeklődésükhöz igazodik és a későbbi továbbtanulásukat alapozza meg.

A 18-as tanteremben a Szociopoli nevű társasjátékban próbálhatták ki magukat tanulóink. Ez a közös játék arra hívta fel figyelmüket, miként gazdálkodhatnak különböző feltételek mellett (pl. munkanélküliként, gyermek nélküli, 1-2, esetleg többgyermekes családként). A játék végén lehetőségük nyílt a tapasztalataik, a tanulságok megfogalmazására is.

Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban


A gimnázium könyvtárában a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatos internetes oldalakkal (Nemzeti Pályaorientációs Portál, Felvi.hu) ismerkedtek meg diákjaink, ezzel is segítve a továbbtanuláshoz, szakmaválasztáshoz vagy épp az érettségit követő munkavállaláshoz és vállalkozások kialakításához szükséges információ megszerzését.

A védőnői előadás során tanulóink megismerkedtek a leginkább egészségkárosító életmódokkal és ezek elkerülésének lehetőségével. A Járási Hivatalban megtekinthették Corini Margit képeit és egy makettkiállítást is. Míg a Kállai Ferenc Kulturális Központban a XIX. Őszi tárlat képeit és a Német Nemzetiség Blickpunkt (Életképek) című kiállítását. Azok a tanulók, akik kellő aktivitással rendelkeztek még ezen túl is, sportolhattak a Sportcsarnokban.

Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban


Köszönjük a szervezők és az előadók munkáját, tanulóink aktív részvételét.

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 04.13:01

„Iskolakóstolgató” középiskolai szinten

 

    

A gimnázium épületében november 22-én a nyílt napon szeretettel fogadtuk a hozzánk ellátogató diákok népes táborát.
Az érdeklődő 7-8. osztályos diákok nemcsak településünk általános iskoláiból, hanem a környező városokból is érkeztek.
A gimis diákok kalauzolásával rendhagyó foglalkozásokon keresztül ismerkedhettek az itt tanulókkal és tanáraikkal. 


     „Iskolakóstolgató” középiskolai szinten

 

„Iskolakóstolgató” középiskolai szinten   

A fizikateremben a természettudományos tantárgyak (kémia, fizika) érdekességeit emelték ki a diákok az általuk
bemutatott kísérleteken keresztül. A tanteremben a kísérletek fényei, színei már-már egy show-műsort idéztek.


Az általános iskolások az idegen nyelvi tudásukat is próbára tehették, amikor az angolos teremben a gimis tanulók országismertető prezentációi után, a németes teremben a német nyelvű fővárosokról készült powerpointbemutatók  után válaszoltak a kvízkérdésekre.    „Iskolakóstolgató” középiskolai szinten
„Iskolakóstolgató” középiskolai szinten   
A tornateremben a sportosztályosok és a kézilabdás lányok kézilabda-bemutatóval várták a leendő gimis kézilabdásokat. A 8. osztályosok közül többen már űzik ezt a sportágat, így szívesen vállalkoztak a bemutató végén a hetes dobásokra.
Az utazás-turizmust tanuló diákjaink a tanárnőjük vezetésével izgalmas feladatba vonták be a vendég diákokat.
Egy elképzelt család wellness hétvégéjét és a pihenésük alatti teljes menüsort tervezték meg.
   „Iskolakóstolgató” középiskolai szinten
„Iskolakóstolgató” középiskolai szinten  
A belügyi-rendvédelmi képzésünkkel is látványos bemutatókon keresztül ismerkedhettek a vendégeink.
A rendőrszázados tanár úr rendőrruhája felszereléseinek ismertetése közben beszélt arról, hogy milyen fizikai
és pszichológiai adottságok kellenek ahhoz, hogy valaki rendőr legyen. Az igazi látványosság ezen a
helyszínen a rendvédelmis tanulóink önvédelmi bemutatója volt. Párokban dolgozva küzdöttek, ütések, rúgások sora után a
földrevitel mozdulatait is bemutatták. A földön a további mozdulatelemeket is végeztek: fojtást, feszítést, leszorítást.

 

A program végén a látogatók elégedettségi kérdőívet töltöttek ki, melyben értékelhették intézményünket. A visszajelzések alapján a vendégeknek udvarias fogadtatásban volt részük, jól szervezettnek, figyelemfelkeltőnek és érdekesnek találták a rendezvényt. Reméljük, több idelátogató diákkal találkozunk a jövő tanévben! Köszönjük a szülőknek és a társintézményeknek, hogy lehetővé tették iskolánk látogatását a továbbtanulás előtt álló általános iskolások számára.


Köszönjük diákjaink és tanáraink segítségét is, akik lehetővé tették, hogy a program zökkenőmentesen és színvonalasan megvalósuljon.

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 04.13:06

Fecskeváró verseny

    Intézményünk mozgalmas nap elé tekintett 2017. november 11-én, amikorra meghirdette a fecskeváró verseny döntőjét. Ezen a napon dőlt el, hogy az előzetes feladatokat megoldó csapatok közül ki kerül ki győztesként. Fecskeváró versenyünket, mint neve is mutatja, a leendő „kisfecskéknek” (7. és 8. évfolyamos tanulóknak) szerveztük, ezzel is segítve pályaválasztásukat, intézményünk megismerését.

     A versenyre a helyi és vidéki általános iskolákból neveztek 4 fős csapatok. A csapattagoknak meghatározott témakörben kellett előzetesen feladatokat megoldaniuk. Például a reneszánsz ismert alakjairól készült festmények „puzzle kirakóját” kellett összerakni, meghatározni, hogy kit ábrázol a festmény. De számításos, földrajzi, idegen nyelvi feladatokkal is meg kellett birkózniuk a csapatoknak. S hogy informatikai tudásukat is megmutassák a csapatok, a megoldásokat elektronikus úton kellett visszajuttatni intézményünkbe.

     A visszaküldött megoldások javítását követően a döntőbe a három legmagasabb pontot elért csapat kapott meghívást. Másodjára képviselte magát a mezőtúri Szent István Katolikus Általános Iskola és Óvoda két csapattal (Morningstars és Túri Lyányok), és a döntőbe jutott intézményünk egyik általános iskolai csapata is (40 dkg Zsenge Zöldborsó).
A fecskeváró versenyt nagy izgalommal vártuk, hiszen egy játékos vetélkedővel akartuk meglepni a résztvevőket, melyet intézményünk tanárainak és diákjainak együttműködésével találtunk ki.

Morningstars

  

Túri Lyányok

  

40 dkg Zsenge Zöldborsó

    Tóth Ferenc intézményvezető köszöntő szavai után Valuska Lajos és Malatinszky Zita, iskolánk nevelői elmagyarázták a játék szabályait. Ezt követően minden csapat még kapott egy-egy gimnazista mentort is, akik segítették a csapatok játékát. Majd elkezdődött a többfordulós játék, melyben természettudomány, történelem, magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, művészetek és szabadon választható témakörben válaszoltak a csapatok. De, hogy az izgalmakat is fokozzák a szervezők, a játékban előkerültek a szerencse (vagy épp balszerencse) kártyák is és a csapatok kockáztatással a már megszerzett pontjaikat növelhették (vagy csökkenthették) plusz kérdések megválaszolásával.

Fecskeváró verseny

  

Fecskeváró verseny

  

Fecskeváró verseny

  

Fecskeváró verseny

    A csapatok közötti sorrendet az utolsó kérdés megválaszolása, illetve kockáztatásai fordították meg. Így szoros versenyben a Túri Lyányok csapata érte el az első helyezést, őket követte a 40 dkg Zsenge Zöldborsó, majd a Morningstars csapata. A verseny és az eredményhirdetés közti szünetben egy kis uzsonnával lazíthattak a jelenlévők. Majd intézményünk vezetője átadta a csapatok jutalmát, a különböző társasjátékokat. Megköszönte a felkészítő tanárok munkáját majd elkészültek a közös fényképek is.

Első helyezett

  

Második helyezett

  

Harmadik helyezett

  

Első helyezett

    Reméljük, hogy minden részt vevő diák és tanár kellemesen érezte magát ezen a rendezvényünkön; a vendég diákok közül többnek is megtetszett iskolánk és néhányukat a jövő tanévben „kisfecskeként” üdvözölhetünk majd.

További képek a Fecskeváró versenyről itt

    Köszönjük minden nevezett csapat jelentkezését, versenyzését, részvételét. Köszönjük a felkészítő tanárok segítségét és a szervezők közreműködését.

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 17.13:05

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

     A gimnázium 9.A, 12.A és 12. B osztályos tanulói tanáraik kíséretében 2017. nov. 07-én rendhagyó irodalomórán vettek részt, melyet a Határ Győző Városi Könyvtár szervezett. Az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Őszikék címmel megrendezett emlékműsorban a Békéscsabai Jókai Színház művészei (Nagy Erika és Tomanek Gábor) megidézték a költő gondolatait néhány verssel és balladával. A költő életútját Tábor Lajos, a Színitanház drámatörténet-tanára mutatta be.
     Az emlékműsort két időpontban is megtartották. A korábbit az általános iskolások, a későbbit a gimisek és más érdeklődők számára. A jelenlévőket Dinyáné Bánfi Ibolya, a könyvtár vezetője köszöntötte, ezt követően diákjaink nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták végig a műsort, amelyet Tomanek Gábor külön meg  is köszönt.

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

  

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

  

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

  

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

     Mi is köszönjük a könyvtár dolgozóinak, a művészeknek, hogy lehetővé tették ezt a „rendhagyó találkozást” Arany János műveivel.

Utoljára módosítva: 2017. 11. 14.08:48

Ismerkedés a Szarvasi Járásbírósággal

Ismerkedés a Szarvasi Járásbírósággal

            Október végén néhány diákunk részt vett a Szarvasi Járásbíróság által szervezett nyílt napon. Európai uniós kezdeményezésre minden év októberében megrendezik ezt a nyílt napot.
     A Sulirádiónak beszéltek arról a jogi pálya iránt érdeklődő diákjaink, hogy miről volt szó a bíróságon a tárgyalóteremben. Megtudták, hogyan épül fel az ország igazságszolgáltatói rendszere, milyen fajta peres ügyek vannak, hogyan zajlik le egy tárgyalás és milyen szerepük és jogaik vannak a résztvevőinek. Szó volt arról is, hogyan lehet valakiből bíró. A diákjaink a büntető perekre, a büntetőtárgyalásokra és a büntetés végrehajtási intézetek fajtáira kérdeztek rá. A végén egy bírói talárt is megnéztek a tanulók.. 
     Köszönjük a lehetőséget a Szarvasi Járásbíróságnak!

Utoljára módosítva: 2017. 11. 13.14:04

Szabadulószobás szombat

A Fortély-sátor csapata újra ellátogatott a gimibe.
A legújabb szabadulószobájukat hozták el, hogy izgalmas pillanatokat szerezzenek a rejtvényeket, kihívásokat szerető diákoknak.
A szabadulószobává alakított tanteremből kiszabadult csapatok a kaland után egy kis beszélgetésre leültek a klubban. A szervező tanárok, Malatinszky Zita és Valuska Lajos, egy egyedi tortával köszönték meg a Fortély-sátrasok munkáját. Reméljük, jövőre is végigélhetjük a szlogenjüket: „A siker házhoz jön!”

      

Szabadulószobás szombat

 

Facebook: https://www.facebook.com/fortelysator

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 06.12:04

Szent Gellért napi rendezvényeink

     Szeptember 24. Gellért napja a naptárban. Iskolánk névadója Szent Gellért püspök, így az ő tiszteletére 2017. szeptember 21-22. között Gellért-napi rendezvénysorozaton vettek részt tanulóink.


     Csütörtökön délután tartottuk az I. Szent Gellért Labdarugó Tornát, melyre iskolánk csapatán kívül még 3 település 4 katolikus középiskolájának csapata nevezett (Gyula: Karácsony János, Göndöcs Benedek, Battonya: Mikes Kelemen, Kistelek: Árpád fejedelem).

I. Szent Gellért Labdarugó Torna

 

I. Szent Gellért Labdarugó Torna

 

I. Szent Gellért Labdarugó Torna

 

I. Szent Gellért Labdarugó Torna

További képek a Focigáláról itt


     A Szent Gellértesek csapatának jó játékához társult tanulóink (gimisek és általános iskolások egyaránt jelen voltak) lelkesen szurkolása, melynek meg is lett az eredménye; hiszen második helyezést értek el a gyulai Göndöcs Benedek csapata mögött. A harmadik helyezést a Karácsony János, a negyedik helyet az Árpád fejedelem, az 5. helyet a Mikes Kelemen iskola csapata érte el.

 


     Péntek délelőtt ünnepi mise keretében emlékeztünk meg névadónkról, majd délután egy kicsit kevésbé ünnepélyes, de a diákság körében annál jobban várt Fecskeavató rendezvénnyel zártuk a második napot.
Ez a program nemcsak azért jelentős, mert ekkor kerülnek felavatásra a 9. évfolyamos tanulóink, hanem ilyenkor rendszeresen visszatérnek egykori diákjaink is ezzel is tartva a kapcsolatot egymással, tanáraikkal, a fiatalabb generációkkal.
  

Szent Gellért


 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 06.11:50

Iskolai étkeztetés

Az igénybe vétel, a díjkedvezményre/-mentességre jogosító okiratok benyújtásának szabályai és a díjak az előző tanévhez képest nem változtak.

Általános iskola:
-tízórai és uzsonna:
minden tanuló számára díjmentes
-ebéd: a teljes ár 450 Ft/adag
-tanulói hiányzás, vagy egyéb ok miatt a tízórait/ebédet/uzsonnát kérjük időben lemondani, ellenkező esetben az elkészített étel árát utólag ki kell fizetni
-otthonról hozott étel esetén a tárolást, a melegítést és a tálalást nem vállaljuk
-az étkezési díjat június hó kivételével utólagosan, a következő hónap huszadikáig az iskola számlájára történő átutalással lehet rendezni, késedelmes fizetés esetén az étkezést addig nem áll módunkban biztosítani, amíg a szülő/gondviselő tartozását ki nem egyenlíti
További információk az osztályfőnököktől, illetve a titkárságon (tel.: 581-170, mail: altalanos@szentgellert.hu, vagy személyesen Vizsnyai Róza iskolatitkárnál) kaphatók.

Gimnázium:
-ebéd: a teljes ár 600 Ft/adag
-Fontos: szeptember elseje és másodika napjaira az ebédet a gimnázium titkárságán augusztus 25-29. között lehet megrendelni (tel.: 386-046, mail: gimnazium@szentgellert.hu, vagy személyesen Zagyi Dóra iskolatitkárnál)
-tanulói hiányzás, vagy egyéb ok miatt az ebédet kérjük időben lemondani, ellenkező esetben az elkészített étel árát utólag ki kell fizetni
-otthonról hozott étel esetén a tárolást, a melegítést és a tálalást nem vállaljuk
-az étkezési díjat június hó kivételével utólagosan, a következő hónap huszadikáig az iskola számlájára történő átutalással lehet rendezni, késedelmes fizetés esetén az étkezést addig nem áll módunkban biztosítani, amíg a szülő/gondviselő/diák tartozását ki nem egyenlíti
További információk az osztályfőnököktől, illetve a titkárságon (tel.: 386-046, mail: gimnazium@szentgellert.hu, vagy személyesen Zagyi Dóra iskolatitkárnál) kaphatók.

Utoljára módosítva: 2016. 11. 09.09:50 Tovább