Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Hírek

Adventi gyertyagyújtás

A naptár lapjai újból decemberhez, advent időszakához érkeztek. Beköszöntött a tél és az emberek újból várják karácsony közeledtét. Az advent szó jelentése a latin „adventus Domini”, azaz „az Úr eljövetele” kifejezésből származik és napjainkban is a karácsony előtti várakozás időtartamát jelöljük általa.


Advent első vasárnapjával veszi kezdetét az adventi időszak, a karácsonyi ünnepkör és ekkor veszi kezdetét a keresztény egyház új éve is.

Advent vasárnapjain mindig eggyel több gyertyát gyújtunk, amely szimbolizálja azt a növekvő fényt, amelyet „Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor”.

Intézményünk diákjai is készültek advent első vasárnapjára, az első gyertya meggyújtásra. Gyomaendrőd város adventi koszorújának első ünnepélyes gyertyagyújtását gimnazista tanulóink műsora előzte meg (felkészítő tanáruk: Valuska Lajos). Műsorukban felidézték az advent jelentését, a kék angyal érkezését, a karácsony előtti várakozás, készülődés jelentőségét.

Adventi gyertyagyújtás    Adventi gyertyagyújtás    Adventi gyertyagyújtás

 

De másnap a gimnázium épületében is fellobbant az első láng. Pap Tibor lelkész úr ünnepi beszédét követően diákjaink is meggyújtották adventi koszorúnk első gyertyáját.

Adventi gyertyagyújtás    Adventi gyertyagyújtás    Adventi gyertyagyújtás    Adventi gyertyagyújtás

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 07.14:52

Pályaorientációs nap a gimnáziumban

2017. november 22-én a megszokottól eltérően, iskolatáska nélkül érkeztek diákjaink intézményünkbe és többféle program közül választhattak a pályaorientációs nap keretében.
A változatos programok megszervezésével igyekeztünk segítséget nyújtani diákjainknak a pályaválasztáshoz, a felsőoktatási intézmények megismeréséhez; ahhoz, hogy minél szélesebb körben tájékozódhassanak az érettségit követő lehetőségekről. De segítséget kaptak az egészséges életmód és tudatos életvezetés kialakításához és jutott még idő a szórakozásra is, a helyi kiállítások megismerésére, sportolásra is.


A nap kezdetén egy kérdőív kitöltése és kiértékelése révén tanulóink segítséget kaptak ahhoz, hogy megismerjék önmagukat, mely pályák, tevékenységek illenek hozzájuk. Ezt követően számos program egymással párhuzamosan és több körben futott, melyet a tanulók választásuk alapján látogattak meg.

A pályaorientációs börze során az érettségit követő továbbtanulási lehetőségekről (a szakképzésekről, a hazai felsőoktatási intézményekben történő oktatásról) tájékozódhattak diákjaink. A börzén számos felsőoktatási intézmény képviselte magát, és fél-egy órás kivetítésekkel színesített bemutatók segítségével ismertették meg diákjainkat az intézményükben folyó képzésekkel. De a felvételi eljárás menetéről, a kollégiumi ellátásokról, az intézményi támogatásokról, a diákéletről is kaptak tájékoztatást diákjaink. Az előadások végén az egyéni kérdések megválaszolására is lehetőség nyílt.

A börzén részt vevő felsőoktatási intézmények sora: ELTE, BGE (Budapest), Gál Ferenc Főiskola (Szeged), Szent István Egyetem (Gödöllő), Neumann János Egyetem (Kecskemét), Debreceni Egyetem. Az érettségire épülő szakképzést képviselte a Göndöcs Benedek Középiskola, Szakiskola és Kollégium valamint a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A Göndöcs Benedek Középiskola tanulói szakmai bemutatóval ismertették meg a csecsemő- és gyermekápolás, az egészségügyi asszisztens, a vendéglátó, a szakács, a cukrász mesterség fortélyait. Tanulóink lehetőséget kaptak az egyes szakmák tevékenységeinek kipróbálására is, de közvetlenül kérdezhettek az illető szakma képviselőitől is.

Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban


Mindezek mellett bemutatkozott a Mathias Corvinus Collegium = MCC (Budapest) is, aminek képviselője a középiskolásoknak szóló programot mutatta be. A MCC fő törekvése, hogy a középiskolás diákokat megismertesse olyan tanfolyamokkal, kurzusokkal, melyek az érdeklődésükhöz igazodik és a későbbi továbbtanulásukat alapozza meg.

A 18-as tanteremben a Szociopoli nevű társasjátékban próbálhatták ki magukat tanulóink. Ez a közös játék arra hívta fel figyelmüket, miként gazdálkodhatnak különböző feltételek mellett (pl. munkanélküliként, gyermek nélküli, 1-2, esetleg többgyermekes családként). A játék végén lehetőségük nyílt a tapasztalataik, a tanulságok megfogalmazására is.

Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban


A gimnázium könyvtárában a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatos internetes oldalakkal (Nemzeti Pályaorientációs Portál, Felvi.hu) ismerkedtek meg diákjaink, ezzel is segítve a továbbtanuláshoz, szakmaválasztáshoz vagy épp az érettségit követő munkavállaláshoz és vállalkozások kialakításához szükséges információ megszerzését.

A védőnői előadás során tanulóink megismerkedtek a leginkább egészségkárosító életmódokkal és ezek elkerülésének lehetőségével. A Járási Hivatalban megtekinthették Corini Margit képeit és egy makettkiállítást is. Míg a Kállai Ferenc Kulturális Központban a XIX. Őszi tárlat képeit és a Német Nemzetiség Blickpunkt (Életképek) című kiállítását. Azok a tanulók, akik kellő aktivitással rendelkeztek még ezen túl is, sportolhattak a Sportcsarnokban.

Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban    Pályaorientációs nap a gimnáziumban


Köszönjük a szervezők és az előadók munkáját, tanulóink aktív részvételét.

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 04.13:01

„Iskolakóstolgató” középiskolai szinten

 

    

A gimnázium épületében november 22-én a nyílt napon szeretettel fogadtuk a hozzánk ellátogató diákok népes táborát.
Az érdeklődő 7-8. osztályos diákok nemcsak településünk általános iskoláiból, hanem a környező városokból is érkeztek.
A gimis diákok kalauzolásával rendhagyó foglalkozásokon keresztül ismerkedhettek az itt tanulókkal és tanáraikkal. 


     „Iskolakóstolgató” középiskolai szinten

 

„Iskolakóstolgató” középiskolai szinten   

A fizikateremben a természettudományos tantárgyak (kémia, fizika) érdekességeit emelték ki a diákok az általuk
bemutatott kísérleteken keresztül. A tanteremben a kísérletek fényei, színei már-már egy show-műsort idéztek.


Az általános iskolások az idegen nyelvi tudásukat is próbára tehették, amikor az angolos teremben a gimis tanulók országismertető prezentációi után, a németes teremben a német nyelvű fővárosokról készült powerpointbemutatók  után válaszoltak a kvízkérdésekre.    „Iskolakóstolgató” középiskolai szinten
„Iskolakóstolgató” középiskolai szinten   
A tornateremben a sportosztályosok és a kézilabdás lányok kézilabda-bemutatóval várták a leendő gimis kézilabdásokat. A 8. osztályosok közül többen már űzik ezt a sportágat, így szívesen vállalkoztak a bemutató végén a hetes dobásokra.
Az utazás-turizmust tanuló diákjaink a tanárnőjük vezetésével izgalmas feladatba vonták be a vendég diákokat.
Egy elképzelt család wellness hétvégéjét és a pihenésük alatti teljes menüsort tervezték meg.
   „Iskolakóstolgató” középiskolai szinten
„Iskolakóstolgató” középiskolai szinten  
A belügyi-rendvédelmi képzésünkkel is látványos bemutatókon keresztül ismerkedhettek a vendégeink.
A rendőrszázados tanár úr rendőrruhája felszereléseinek ismertetése közben beszélt arról, hogy milyen fizikai
és pszichológiai adottságok kellenek ahhoz, hogy valaki rendőr legyen. Az igazi látványosság ezen a
helyszínen a rendvédelmis tanulóink önvédelmi bemutatója volt. Párokban dolgozva küzdöttek, ütések, rúgások sora után a
földrevitel mozdulatait is bemutatták. A földön a további mozdulatelemeket is végeztek: fojtást, feszítést, leszorítást.

 

A program végén a látogatók elégedettségi kérdőívet töltöttek ki, melyben értékelhették intézményünket. A visszajelzések alapján a vendégeknek udvarias fogadtatásban volt részük, jól szervezettnek, figyelemfelkeltőnek és érdekesnek találták a rendezvényt. Reméljük, több idelátogató diákkal találkozunk a jövő tanévben! Köszönjük a szülőknek és a társintézményeknek, hogy lehetővé tették iskolánk látogatását a továbbtanulás előtt álló általános iskolások számára.


Köszönjük diákjaink és tanáraink segítségét is, akik lehetővé tették, hogy a program zökkenőmentesen és színvonalasan megvalósuljon.

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 04.13:06

Fecskeváró verseny

    Intézményünk mozgalmas nap elé tekintett 2017. november 11-én, amikorra meghirdette a fecskeváró verseny döntőjét. Ezen a napon dőlt el, hogy az előzetes feladatokat megoldó csapatok közül ki kerül ki győztesként. Fecskeváró versenyünket, mint neve is mutatja, a leendő „kisfecskéknek” (7. és 8. évfolyamos tanulóknak) szerveztük, ezzel is segítve pályaválasztásukat, intézményünk megismerését.

     A versenyre a helyi és vidéki általános iskolákból neveztek 4 fős csapatok. A csapattagoknak meghatározott témakörben kellett előzetesen feladatokat megoldaniuk. Például a reneszánsz ismert alakjairól készült festmények „puzzle kirakóját” kellett összerakni, meghatározni, hogy kit ábrázol a festmény. De számításos, földrajzi, idegen nyelvi feladatokkal is meg kellett birkózniuk a csapatoknak. S hogy informatikai tudásukat is megmutassák a csapatok, a megoldásokat elektronikus úton kellett visszajuttatni intézményünkbe.

     A visszaküldött megoldások javítását követően a döntőbe a három legmagasabb pontot elért csapat kapott meghívást. Másodjára képviselte magát a mezőtúri Szent István Katolikus Általános Iskola és Óvoda két csapattal (Morningstars és Túri Lyányok), és a döntőbe jutott intézményünk egyik általános iskolai csapata is (40 dkg Zsenge Zöldborsó).
A fecskeváró versenyt nagy izgalommal vártuk, hiszen egy játékos vetélkedővel akartuk meglepni a résztvevőket, melyet intézményünk tanárainak és diákjainak együttműködésével találtunk ki.

Morningstars

  

Túri Lyányok

  

40 dkg Zsenge Zöldborsó

    Tóth Ferenc intézményvezető köszöntő szavai után Valuska Lajos és Malatinszky Zita, iskolánk nevelői elmagyarázták a játék szabályait. Ezt követően minden csapat még kapott egy-egy gimnazista mentort is, akik segítették a csapatok játékát. Majd elkezdődött a többfordulós játék, melyben természettudomány, történelem, magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, művészetek és szabadon választható témakörben válaszoltak a csapatok. De, hogy az izgalmakat is fokozzák a szervezők, a játékban előkerültek a szerencse (vagy épp balszerencse) kártyák is és a csapatok kockáztatással a már megszerzett pontjaikat növelhették (vagy csökkenthették) plusz kérdések megválaszolásával.

Fecskeváró verseny

  

Fecskeváró verseny

  

Fecskeváró verseny

  

Fecskeváró verseny

    A csapatok közötti sorrendet az utolsó kérdés megválaszolása, illetve kockáztatásai fordították meg. Így szoros versenyben a Túri Lyányok csapata érte el az első helyezést, őket követte a 40 dkg Zsenge Zöldborsó, majd a Morningstars csapata. A verseny és az eredményhirdetés közti szünetben egy kis uzsonnával lazíthattak a jelenlévők. Majd intézményünk vezetője átadta a csapatok jutalmát, a különböző társasjátékokat. Megköszönte a felkészítő tanárok munkáját majd elkészültek a közös fényképek is.

Első helyezett

  

Második helyezett

  

Harmadik helyezett

  

Első helyezett

    Reméljük, hogy minden részt vevő diák és tanár kellemesen érezte magát ezen a rendezvényünkön; a vendég diákok közül többnek is megtetszett iskolánk és néhányukat a jövő tanévben „kisfecskeként” üdvözölhetünk majd.

További képek a Fecskeváró versenyről itt

    Köszönjük minden nevezett csapat jelentkezését, versenyzését, részvételét. Köszönjük a felkészítő tanárok segítségét és a szervezők közreműködését.

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 17.13:05

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

     A gimnázium 9.A, 12.A és 12. B osztályos tanulói tanáraik kíséretében 2017. nov. 07-én rendhagyó irodalomórán vettek részt, melyet a Határ Győző Városi Könyvtár szervezett. Az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Őszikék címmel megrendezett emlékműsorban a Békéscsabai Jókai Színház művészei (Nagy Erika és Tomanek Gábor) megidézték a költő gondolatait néhány verssel és balladával. A költő életútját Tábor Lajos, a Színitanház drámatörténet-tanára mutatta be.
     Az emlékműsort két időpontban is megtartották. A korábbit az általános iskolások, a későbbit a gimisek és más érdeklődők számára. A jelenlévőket Dinyáné Bánfi Ibolya, a könyvtár vezetője köszöntötte, ezt követően diákjaink nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták végig a műsort, amelyet Tomanek Gábor külön meg  is köszönt.

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

  

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

  

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

  

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

     Mi is köszönjük a könyvtár dolgozóinak, a művészeknek, hogy lehetővé tették ezt a „rendhagyó találkozást” Arany János műveivel.

Utoljára módosítva: 2017. 11. 14.08:48

Ismerkedés a Szarvasi Járásbírósággal

Ismerkedés a Szarvasi Járásbírósággal

            Október végén néhány diákunk részt vett a Szarvasi Járásbíróság által szervezett nyílt napon. Európai uniós kezdeményezésre minden év októberében megrendezik ezt a nyílt napot.
     A Sulirádiónak beszéltek arról a jogi pálya iránt érdeklődő diákjaink, hogy miről volt szó a bíróságon a tárgyalóteremben. Megtudták, hogyan épül fel az ország igazságszolgáltatói rendszere, milyen fajta peres ügyek vannak, hogyan zajlik le egy tárgyalás és milyen szerepük és jogaik vannak a résztvevőinek. Szó volt arról is, hogyan lehet valakiből bíró. A diákjaink a büntető perekre, a büntetőtárgyalásokra és a büntetés végrehajtási intézetek fajtáira kérdeztek rá. A végén egy bírói talárt is megnéztek a tanulók.. 
     Köszönjük a lehetőséget a Szarvasi Járásbíróságnak!

Utoljára módosítva: 2017. 11. 13.14:04

Szabadulószobás szombat

A Fortély-sátor csapata újra ellátogatott a gimibe.
A legújabb szabadulószobájukat hozták el, hogy izgalmas pillanatokat szerezzenek a rejtvényeket, kihívásokat szerető diákoknak.
A szabadulószobává alakított tanteremből kiszabadult csapatok a kaland után egy kis beszélgetésre leültek a klubban. A szervező tanárok, Malatinszky Zita és Valuska Lajos, egy egyedi tortával köszönték meg a Fortély-sátrasok munkáját. Reméljük, jövőre is végigélhetjük a szlogenjüket: „A siker házhoz jön!”

      

Szabadulószobás szombat

 

Facebook: https://www.facebook.com/fortelysator

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 06.12:04

Az 56-os pesti srácok nyomában

Fecskék hava

          Iskolánk tíz diákja tanáraik (Malatinszky Zita, Valuska Lajos) kíséretében az 1956-os forradalom eseményeit és helyszíneit felidéző kalandtúrán vett részt a Zachor Alapítvány szervezésében. A fiatalok tablettel a kezükben járták Pest utcáit, QR-kódokat leolvasva jutottak el az egyik helyszínről a másikra. A Magyar Rádió épületénél a tableten Eörsi István író visszaemlékezését is meghallgatták. Végül a Corvin közben az 56-os pesti srác szobránál fejezték be a gimisek a rendhagyó történelemórát
Utoljára módosítva: 2017. 11. 06.12:13

Szent Gellért napi rendezvényeink

     Szeptember 24. Gellért napja a naptárban. Iskolánk névadója Szent Gellért püspök, így az ő tiszteletére 2017. szeptember 21-22. között Gellért-napi rendezvénysorozaton vettek részt tanulóink.


     Csütörtökön délután tartottuk az I. Szent Gellért Labdarugó Tornát, melyre iskolánk csapatán kívül még 3 település 4 katolikus középiskolájának csapata nevezett (Gyula: Karácsony János, Göndöcs Benedek, Battonya: Mikes Kelemen, Kistelek: Árpád fejedelem).

I. Szent Gellért Labdarugó Torna

 

I. Szent Gellért Labdarugó Torna

 

I. Szent Gellért Labdarugó Torna

 

I. Szent Gellért Labdarugó Torna

További képek a Focigáláról itt


     A Szent Gellértesek csapatának jó játékához társult tanulóink (gimisek és általános iskolások egyaránt jelen voltak) lelkesen szurkolása, melynek meg is lett az eredménye; hiszen második helyezést értek el a gyulai Göndöcs Benedek csapata mögött. A harmadik helyezést a Karácsony János, a negyedik helyet az Árpád fejedelem, az 5. helyet a Mikes Kelemen iskola csapata érte el.

 


     Péntek délelőtt ünnepi mise keretében emlékeztünk meg névadónkról, majd délután egy kicsit kevésbé ünnepélyes, de a diákság körében annál jobban várt Fecskeavató rendezvénnyel zártuk a második napot.
Ez a program nemcsak azért jelentős, mert ekkor kerülnek felavatásra a 9. évfolyamos tanulóink, hanem ilyenkor rendszeresen visszatérnek egykori diákjaink is ezzel is tartva a kapcsolatot egymással, tanáraikkal, a fiatalabb generációkkal.
  

Szent Gellért


 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 06.11:50

Emlékezés 1848 hőseire

     

     2017. október 6-án a gimnáziumban is megható ünnepi műsorral emlékeztünk meg az Aradi vértanúk halálának 168. évfordulójáról.
Az ünnepségen tanulóink idézetekkel és versek elmondásával elevenítették fel a kor hangulatát, szóltak a szabadságharc jelentőségéről, a szabadságharc leverésének következményeiről. A szereplők azt is felidézték, hogyan tartották emlékezetükben az utódok az Aradon kivégzettek emlékét, hol és hogyan emeltek emlékművet tiszteletükre. Majd név szerint is felsorolták az Aradi vértanúkat és egy-egy fényképpel be is mutatták őket a 12.A osztály tanulói.

 

Emlékezés 1848 hőseire

 

Emlékezés 1848 hőseire

 

Emlékezés 1848 hőseire

 

Emlékezés 1848 hőseire


      Az ünnepség végén az osztályok képviselői gyertyát gyújtottak az Aradon kivégzett 13 hős valamint az ugyanezen a napon Pesten kivégzett Batthyány Lajos, első felelős magyar miniszterelnök emlékére. Az aradi tizenhármak és Batthyány Lajos képe pedig felkerült az iskolai faliújságra.
 

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 06.11:15

Fecskék hava

Gimnáziumunkban szeptember és október hagyományosan a fecskék hava, ekkor kerül sor kilencedikeseink avatására. Mindig nagyon jó hangulatban telnek az előkészületek: a végzős évfolyamok osztályfőnökeikkel együtt újabb és újabb izgalmas feladatokat találnak ki a „kicsik” számára, melyeket aztán a Fecskehét alkalmával az iskola többi tanulója, munkatársai előtt elvégeznek, bemutatnak.

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék hava


Az idei tanévben ismét két kilencedikes osztályunk kápráztathatta el ügyességével, összefogásával, kreativitásával a „nagyobbakat”, hogy végül az esküt letéve hivatalosan is „szentgellértes” diákokká válhassanak. A „kisfecskék” jelvényt készítettek végzős mentoruknak és a hét minden napján a felsőbb évesek által kitalált felszerelésben jelentek meg. A szünetekben ügyességi feladatokat oldottak meg, osztályzászlót, osztályindulót alkottak, egy előre megadott zeneszámra koreográfiát készítettek, ez utóbbiakat a Fecske nap alkalmával mutatták be.

A rendezvényre idén is a Szent Gellért nap tiszteletére tartott mise után került sor a Városi Sportcsarnokban, ahová meghívást kaptak nyolcadikosaink is osztályfőnökükkel együtt.

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék havaEgy hét múlva pénteken első ízben került megrendezésre a DÖK kezdeményezésére a „Fecske-piknik”. Ezen a délutánon a klubban társasjáték, tea várta az érdeklődőket, valamint a diákok, tanárok, szülők jóvoltából finomabbnál finomabb sütik fokozták a jó hangulatot.

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék hava

 

Fecskék havaTovábbi képek a Fecskeavatóról
itt

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 10. 27.15:08

Felvételi tájékoztató

 

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
Középiskolai felvételi tájékoztató
a 2018/2019. tanévre

 

ISKOLÁNK ADATAI:
-név: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
-OM azonosító: 028300
-gimnáziumi telephely címe: 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 39. (tel. 66/386-046)


ELÉRHETŐSÉGEINK:
 -e-mail cím: gimnazium@szentgellert.hu
-beiskolázási ügyek felelőse: Szabadka Marianna, igazgatóhelyettes (tel.: 66/386-046)       

              
MEGTALÁLHATSZ MINKET:

-Iskolai nyílt napunk helye és ideje az érdeklődő diákok és szüleik számára:
    2017. november 22. szerda, 08:50-től a gimnázium Hősök úti épületében

 

 

Beiskolázási tájékoztató kisfilm

 

2018. ŐSZÉN INDÍTANDÓ NÉGY ÉVFOLYAMOS
GIMNÁZIUMI OSZTÁLYAINK

 TAGOZATKÓD 
 MEGNEVEZÉS
FŐBB JELLEMZŐK
Általános tantervű gimnáziumi osztályok:
1000

Emelt óraszámú idegen nyelvi
osztály német vagy angol
nyelvvel

(felvehető: max. 34 fő)


  • kiemelt óraszámban tanulhatod az első  idegen
     nyelvet (heti 5 tanóra)
  • rutinos nyelvtanárok tanítanak
  • cél, hogy megszerezd a valódi nyelvtudásra épülő
    közép-/felsőfokú nyelvvizsgát, közép-/emelt
    szintű érettségi vizsgát
  • emelt szintű érettségi vizsgára felkészítő
    foglalkozásokon
vehetsz részt vételi eljárás
    szabályainál!

2000

Általános tantervű osztály
belügyi rendészeti ismeretek vagy
utazás és turizmus választható tárgyakkal


(felvehető: max. 34 fő)

  • magasabb óraszámban tanulod a matematikát
    és az első idegen nyelvet (heti 4 tanóra)
  • a 11. évfolyamtól választhatod a belügyi
    rendészeti ismeretek vagy az utazás és turizmus
    tárgyat, melyekből érettségi vizsgát tehetsz:
    ez szakirányú továbbtanulásnál (pl. rendészeti
    szervek) pontelőnyt adhat!
  • az utazás és turizmus szakirány sikeres teljesítése
    esetén munkavállalásra jogosító Europass
    oklevelet szerezhetsz
  • ha a rendészeti irányt választod, négy éven át
    tanítjuk az önvédelmi ismeretek alapjait
  • a „szakosodás” nem kötelező
Köznevelési típusú sportiskolai osztály, testnevelés tanulmányi terület:
3000 Sportosztály

új irány!

(felvehető: max. 34 fő)

  • alapos felkészítést kapsz a testnevelés elméletéből
    (pl. edzéselmélet, sportpszichológia, stb.)
    és gyakorlatából
  • cél az eredményesebb sportegyesületi munka és
    érettségi vizsga testnevelésből akár emelt szinten is
  • szoros együttműködés a helyi egyesületekkel
    egyéni sportkarriered felépítéséért
  • a sportolás mellett karriercélodnak megfelelően
    választhatsz az emelt szintű érettségire felkészítő
    foglalkozások közül: emelt szintű tudást és
    érettségit, továbbá nyelvvizsgát szerezhetsz
  • ha jelentkezel, kötelező sportegészségügyi
    és fizikai képességfelmérési vizsgálaton
   
kellrészt venned: lásd a felvételi eljárás
    szabályainál!
    Az egyes osztálytípusok úgy teremtenek lehetőséget a megfelelő tantárgy(ak) anyagában való elmélyülésre, hogy közben
 bármelyik osztályból valamennyi fontosabb irányba biztosítjuk számodra az eredményes továbbtanulás lehetőségét.

 

Középiskolai félfételi tájékoztatók 2018/2019. tanévra (prospektusok)

Felvételi tájékoztató

  

Felvételi tájékoztató

  

Sportosztály tájékoztató

  

Sportosztály tájékoztató

 

 

 

MINDEN OSZTÁLYUNKBAN BIZTOSÍTJUK:
• a magasabb óraszámot az idegen nyelvek elsajátításához csoportbontás mellett,
• a korszerű informatika oktatás feltételeit a nagyobb létszámú osztályok esetében csoportbontás mellett,
• () az utolsó két évben intenzív formában (emelt szint) készítünk fel az érettségidre, ha határozott továbbtanulási terveid vannak például matematikából, biológiából, német és angol nyelvből, testnevelésből, fizikából, földrajzból, kémiából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, mozgókép és médiaismeretből, utazás és turizmusból, belügyi rendészeti ismeretekből, stb.
• a hitoktatást órarendbe építve szervezzük, ahol az alábbi felekezetek közül választhatsz:
       -római katolikus
       -református
       -evangélikus hittan
• intézményünk fontos célja a katolikus valamint az általános emberi értékek közvetítése tanítási és ünnepnapokon egyaránt
• a sajátos nevelési igényű tanulók külön ellátása gimnáziumi osztályainkban nem biztosított
kollégiumi elhelyezést egyéni egyeztetés alapján igényelhetsz: érdeklődni/egyeztetni az alábbi telefonszámon lehet: 66/386-046


A FELVÉTELI ELJÁRÁS SZABÁLYAI:
• A hozzánk felvételizők részére felvételi vizsgát nem szervezünk
• A hozzánk jelentkezőket tanulmányi eredményük
alapján rangsoroljuk; a bekerüléshez elvárt
- a legalább 3,0 tanulmányi átlag
- az emelt óraszámú idegen nyelvi osztály esetében a minimum 3,5-es tanulmányi átlag
• A sportosztályba jelentkezők esetében a megfelelő tanulmányi átlag (3,0) megléte mellett elvárt a sportegészségügyi vizsgálaton
és az intézményünk által tavasszal (2018 februárjában) megszervezett fizikai képességfelmérő vizsgálaton való megfelelés is (bővebben lásd a linkekre kattintva!)

Fontos információ: tanulmányi átlageredmény számításakor a hozzánk jelentkező tanulók 5. 6. és 7. évfolyamon szerzett év végi, valamint a 8. évfolyamon szerzett félévi osztályzatait vesszük alapul (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, biológia, kémia, fizika, földrajz, természetismeret, informatika tantárgyak, sportosztály esetén a felsoroltak mellett testnevelés tárgy)
 

MIÉRT ÉRDEMES GIMNÁZIUMUNKAT VÁLASZTANI?
 

Tanulás:
• irányt mutatunk, ha tenni akarsz a jövődért, ha karriercéljaid vannak: felsőfokú végzettség, nyelvvizsga
• az utazás és turizmus tantárgy követelményeinek teljesítésével az EU-ban munkavállalásra jogosító, Europass bizonyítványt szerezhetsz az érettségid mellé: piacképes nyelvtudással (pl. német nyelv) kombinálva nyerővé tehet a munkaerőpiacon
• a gimnáziumi oktatás nem kötelez el, azaz a gondolkodás éveit nyújtja számodra, ha az érettségi utáni céljaid tekintetében még bizonytalan vagy

Szabadidő, sport:
• a kötelező tanítási órákon túl sokféle tevékenység között választhatsz, pl. diáksportkör, disputa-kör, szakkörök (pl. olasz nyelvi szakkör), tanulmányi versenyek, tanulói projektek, kulturális/szórakoztató rendezvények, sulirádió, stb.
• a Szent Gellért Gimnáziumban mindig történik valami: sportesemények (pl. diákolimpiai versenyek, osztálybajnokságok), fecskeavató ünnepség, diákpolgármester választás, szalagavató bál, ballagás, egyesületi bál, diákönkormányzatunk rendezvényei (pl. Diákbál, DÖK-nap), kirándulások, stb.
• a mindennapos testnevelés részeként heti két órában beszámítjuk sportegyesületi edzéseidet
• ha diákunk leszel, helybeliként nem kell választanod az időrabló mindennapos utazás és a korábban már kialakított hetirended (edzésterved) megtartása között
• az iskolai diáksportkör tagjaként kézilabdázhatsz, focizhatsz (igény szerint egyéb sportágakban is szervezünk foglalkozásokat)
• példaképekre találhatsz: kövesd egykori diákunk, Tótka Sándor kajakos, a 2016-os Riói Olimpia 4. helyezettjének nyomdokait, aki gyomaendrődiként már középiskolás korában ifjúsági olimpiai bajnok, majd Európa-bajnok lett!


Értékek és élmények a mindennapokban


MIÉRT A SZENT GELLÉRT GIMI?

   ⇒    gyomaendrődiként nem kell korán kelned, ingáznod, vagy egy nagy kollégium kötött napirendje szerint élned
   ⇒    tovább sportolhatsz korábbi egyesületedben
   ⇒    egy családias légkörű közösség tagja lehetsz
   ⇒    megfelelően felkészülhetsz felsőfokú tanulmányaidra vagy egy érettségire épülő szakma tanulására
   ⇒    céljaidért közösen dolgozunk: fontos a jól sikerült érettségi, a legalább középfokú nyelvvizsga
   ⇒    felismerjük, fejlesztjük és gondozzuk a tehetségedet
   ⇒    több mint 60 éve értéket teremtünk Gyomaendrődön

 

Miért jó döntés a Szent Gellért Katolikus Gimnázium?Egykori diákjaink sokasága mondhatja el magáról, hogy a „gyomai gimi” elvégzése volt saját sikeres életpályájuk egyik első lépcsőfoka.

Büszkeségeink:

SZUJÓ ZOLTÁN, sportriporter
TOLDI BALÁZS, Gyomaendrőd polgármestere
TÓTKA SÁNDOR, olimpikon (kajak, 2016)

Látogass meg minket:

Nyílt nap, 2017. november 22.

Várunk!


Tapasztald meg saját magad az igazi gyomai gimis hangulatot!

Utoljára módosítva: 2017. 11. 06.13:59

Ballagók és kitüntetéseik 2017

Május, a tavasz egyik legszebb hónapja. Ilyenkor virágba borulnak az orgonák, a vadgesztenyék, a babarózsák és számos más növény is ontja virágainak illatát. 2017. május 05-én a végzős diákok tiszteletére is „virágba borult” a gimnázium épülete. A nagy napot, - ami még „kis” kilencedikesként elérhetetlennek tűnt a mostani végzőseink számára -, a szorgos hétköznapok egyre közelebb hozták; s vele együtt a félelmeket is, vajon jól felkészültek-e a közeli megmérettetésre. De a péntek délután még az önfeledt örömről, az ünneplésről, a búcsúztatásról, az ajándékozásról szólt. 

Az alsóbb évfolyamos tanulók ünneplőbe öltöztették a tantermeket, a folyosókat; a ballagás hangulatához illő idézetekkel búcsúztak társaiktól. Bár „lógott az eső lába” az ünnepségen díszsorfalat álltak, a közös élményekre emlékezve elbúcsúztak ballagó társaiktól.

 

Ballagás 2017

 

 

Teljes cikk...►

Utoljára módosítva: 2017. 05. 13.23:20

Kirándulás Bécsbe

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai, valamint kedves családtagok és ismerősök egy hangulatos bécsi kirándulással kezdték a tavaszi szünetet. Április 12-én, szerdán a lelki nap végén buszra szálltunk, és elindultunk Fertődre. A hosszú út után jól esett az esti séta és a csodásan kivilágított Esterházy-kastély látványa.
Másnap reggel indultunk tovább Ausztriába. Először a Schönbrunni kastély kertjét barangoltuk be és nézelődtünk a kastély parkjában berendezett húsvéti vásáron.

Schönbrunni kastély


Később együtt sétáltunk Bécs belvárosában, megcsodáltuk a látnivalókat: az Operaházat, a Szentháromság-szobrot, a lenyűgöző épületeket, és bementünk a Stephansdomba, Bécs legismertebb templomába. Ezután ki-ki kedve szerint megnézhette a kapucinus templomban a császári sírboltot, a Hofburgban a Sissi Múzeumot vagy a húsvéti vásárokat. Jutott idő egy-egy fagyira, kávéra, süteményre is.
Délután Kittsee felé vettük az irányt, és meglátogattuk a Hauswirth csokigyárat, ahol nagyon kedves fogadtatás és rengeteg finomság várt minket. Egy rövid gyárlátogatás után megkóstolhattuk és megvásárolhattuk a gyár termékeit.

Stephansdom

A két napos bécsi kirándulásról csütörtök este értünk haza, sok-sok élménnyel és csokoládéval.
Köszönjük Elek Gyöngyvér és Deliné Dobó Tünde tanárnőknek a remek szervezést, valamint a szeghalmi Feke Busznak a kényelmes és biztonságos utazást.


Vinkovics-Hangya Cecília

 

Utoljára módosítva: 2017. 04. 26.10:28

Futsal Szeghalmon

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Futsal csapata ebben a tanévben is részt vett a megyei elődöntőn, amit Szeghalmon rendeztek meg 2016.12.09-én. Csapatunk 11 játékossal és edzőjükkel, Anna nénivel indult útra. A srácok már szeptember óta készültek erre a tornára, a megyénkből 21 iskola csapata nevezett. A mi fordulónkban két szeghalmi és egy csabai csapattal mérkőztek meg a továbbjutásért. Először a szeghalmi Szigeti Endre Szakképző iskolával küzdöttek meg, ahol 0-2-ről felállva 2-2-es eredményt értek el a mieink, csupán az ezt követő büntetőpárbajban maradtak alul. Ezek után a békéscsabai Zwack ellen játszották következő mérkőzésüket, ahol hatalmas küzdelemben, fordulatos mérkőzésben 4-4-es állás után a büntetők döntöttek, ahol a Szt. Gellért Gimnázium szerezte meg a 3 pontot. Az utolsó mérkőzésen a Péter András Gimnázium volt az ellenfelünk, a végeredmény 2-1-es gyomaendrődi siker lett. A rendes játékidőben Mile Dávid 3, Paróczai Gergő 2, Hunya Kristóf 2 és Juhász Péter 1 góllal járult hozzá az eredményes szerepléshez.  Az utolsó mérkőzésen tőlünk függetlenül dőlt el a továbbjutás sorsa. Így végül a második helyezést értük el a békéscsabai Zwack mögött.  Iskolánk Fufsal csapata tisztes helytállással vett részt a tornán, mindössze a rosszabb gólkülönbség miatt maradtunk le a megyei döntőről.

Készítették: Szilágyi Bence 9.A, Hunya Kristóf 9.A

Utoljára módosítva: 2016. 12. 15.15:39

Tiéd a Szó-Tár

Siker a gimnáziumban

 

A  szegedi Grimm Kiadó Tiéd a Szó-Tár nyelvi versenyén általános iskolánk és gimnáziumunk is képviseltette magát. A versenyt nagy országos érdeklődés övezte: az általános iskolában 340, a középiskolásoknál 490 németes induló csapat volt. Az első három online fordulóban sikeresen szerepelt mindkét csapatunk. Az általános iskolások: Farkas Anita, Gubucz Szilvia és Zsilinszky Erika (8.o.) mindössze három ponttal maradtak le a következő fordulóról.  A gimnáziumból Frolyó Karolina, Lakatos Nóra és Szonda Lili (11/A) továbbjutottak a regionális döntőbe, ahol három megye 8 csapatából  1. helyezést értek el és kategóriájuk győzteseként képviseltek bennünket az országos döntőben. Az eredményt május első felében tudjuk meg. Mindkét csapat felkészítő tanára Tímár Marianna, a gimnazista lányok órai tanára Vinkovics-Hangya Cecília és Elek Gyöngyvér tanárnők.

 

Utoljára módosítva: 2016. 12. 15.15:32 Tovább

Iskolai étkeztetés

Az igénybe vétel, a díjkedvezményre/-mentességre jogosító okiratok benyújtásának szabályai és a díjak az előző tanévhez képest nem változtak.

Általános iskola:
-tízórai és uzsonna:
minden tanuló számára díjmentes
-ebéd: a teljes ár 450 Ft/adag
-tanulói hiányzás, vagy egyéb ok miatt a tízórait/ebédet/uzsonnát kérjük időben lemondani, ellenkező esetben az elkészített étel árát utólag ki kell fizetni
-otthonról hozott étel esetén a tárolást, a melegítést és a tálalást nem vállaljuk
-az étkezési díjat június hó kivételével utólagosan, a következő hónap huszadikáig az iskola számlájára történő átutalással lehet rendezni, késedelmes fizetés esetén az étkezést addig nem áll módunkban biztosítani, amíg a szülő/gondviselő tartozását ki nem egyenlíti
További információk az osztályfőnököktől, illetve a titkárságon (tel.: 581-170, mail: altalanos@szentgellert.hu, vagy személyesen Vizsnyai Róza iskolatitkárnál) kaphatók.

Gimnázium:
-ebéd: a teljes ár 600 Ft/adag
-Fontos: szeptember elseje és másodika napjaira az ebédet a gimnázium titkárságán augusztus 25-29. között lehet megrendelni (tel.: 386-046, mail: gimnazium@szentgellert.hu, vagy személyesen Zagyi Dóra iskolatitkárnál)
-tanulói hiányzás, vagy egyéb ok miatt az ebédet kérjük időben lemondani, ellenkező esetben az elkészített étel árát utólag ki kell fizetni
-otthonról hozott étel esetén a tárolást, a melegítést és a tálalást nem vállaljuk
-az étkezési díjat június hó kivételével utólagosan, a következő hónap huszadikáig az iskola számlájára történő átutalással lehet rendezni, késedelmes fizetés esetén az étkezést addig nem áll módunkban biztosítani, amíg a szülő/gondviselő/diák tartozását ki nem egyenlíti
További információk az osztályfőnököktől, illetve a titkárságon (tel.: 386-046, mail: gimnazium@szentgellert.hu, vagy személyesen Zagyi Dóra iskolatitkárnál) kaphatók.

Utoljára módosítva: 2016. 11. 09.09:50 Tovább

Szent Gellért Keresztje Egyesület

A Szent Gellért Keresztje Egyesület által februárban megrendezett egyesületi bál bevételéből  és támogatóink adományaiból iskolánk bútorait bővítettük.

Általános iskolánk 18 db folyosói akasztós és cipős szekrénnyel -

Akasztós és cipős szekrény


Pad

   - gimnáziumunk pedig 8 db folyosói paddal valamint 3 db tornatermi  tatamival gazdagodott.


Ezúton is köszönjük még egyszer a bált megrendezőknek munkájukat, a résztvevőknek és támogatóinknak adományaikat, mellyel lehetővé tették diákjaink számára a kényelmesebb hétköznapokat.

Utoljára módosítva: 2016. 11. 09.09:34 Tovább