Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Hírek

Hulladékgyűjtés

Március 10-én szombaton kora reggel nagy volt a sürgés-forgás az iskola épülete előtt: folyamatosan jöttek a papírral megrakott autók, utánfutók, kézi kocsik az iskola előtti parkolóba. A gyerekek és az őket segítő szülők, tanárok, iskolai dolgozók egész délelőtt szortírozták, pakolták a szűnni nem akaró szállítmányokat. A dél körüli órákban, a hidegtől átfázva búcsút inthettünk a második telepakolt konténernek is. Az eredmény magáért beszél: Összesen 13 722 kg papír és hullámpapír került fel a mérlegekre. A legjobban a 8.o. teljesített, másodikok lettek a harmadikosok és a dobogó harmadik helyét a 2. o. foglalhatta el. Köszönjük a szorgalmas diákoknak, az őket segítő szülőknek és dolgozóinknak is, hogy ilyen rekordmennyiségű papírhulladékot sikerült összegyűjteni.

Utoljára módosítva: 2018. 03. 20.08:11

Nyolcadikosaink Budapesten jártak

Péntek reggel hóesésben érkeztünk meg Budapestre. Elsőként megnéztük az Országgyűlési Múzeumban a „Magyar törvényhozás ezer éve” címet viselő kiállítást. Ezt követően rövid sétát tettünk a Kossuth téren, illetve a Duna-parton. A délelőtt zárásaként idegenvezető segítségével megtekintettük a Parlamentet. Szerencsénk volt és láthattuk az őrségváltást is. Rövid sétát követően elértünk a Terror Háza Múzeumba, ahol képet kaphattunk a XX. század két legkegyetlenebb rendszeréről. Ismét egy kis séta várt ránk a Keleti pályaudvarig. Este érkeztünk haza fáradtan, de élményekkel gazdagodva.

Utoljára módosítva: 2018. 03. 20.08:09

K&H Pénzügyi vetélkedő

A K&H Bank által meghirdetett, K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőbe idén iskolánk 3 nyolcadikos csapata is benevezett. A vetélkedőre rekord számú nevezés érkezett, a nyolc évfolyamon több mint 2000 csapat jelentkezett, azaz közel 8200 diák dolgozott az első forduló feladatain, így csak a maximális pontszámú (46 pontos) vagy egy pontot veszítő csapatok jutottak tovább. Csapataink nem sokkal lecsúszva a következő fordulóról a verseny során szerzett tapasztalatokkal gazdagodtak. Csapatok: Árvai Dorina, Bán Kitti, Farkas Orsolya, Hornok Niki és Mészáros Kata (50 dkg zsenge zöldborsó – 41,5 pont), Czibulka Imola, Wolf Anna, Mile Ákos és Vass Ferenc Albert (Nyerő 4-es – 37 pont), Földi Imre, Pataki Róbert és Tímár Kristóf (8000 – 43,5 pont) Felkészítő tanáruk Deliné Dobó Tünde tanárnő. Gratulálunk nekik az elért eredményekhez és köszönet a lelkes munkájukért.

       K&H Pénzügyi vetélkedő

 

Utoljára módosítva: 2018. 03. 14.14:33

Farsang az általános iskolában

A farsangi időszak egyik legvidámabb eseménye, amikor jelmezekbe öltözve elbúcsúztatjuk a telet. Ezt a hagyományt követve, iskolánkban is elkészültek az ötletes és mutatós jelmezek.

A pénteki mulatságon először a Szerep-Elek társulata adott elő egy jelenetet. Ezt követték a meghívott óvodások, majd iskolánk osztályainak bemutatói. Csoportos és egyéni produkciók váltották egymást, ezután három kategóriában hirdettünk eredményt: a legmókásabb, a legmunkásabb és a legötletesebb jelmezeket díjaztuk, de minden fellépő megérdemli a dicséretet az elkészített jelmezekért.

Farsang az általános iskolában    Farsang az általános iskolában    Farsang az általános iskolában    Farsang az általános iskolában

További képek a Farsangról itt

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 02. 19.14:13

Karácsonyi műsor és vásár

A 2017-es évet ajándékozással, hangulatos karácsonyi műsorral és a hagyományos karácsonyi vásárral zártuk általános iskolánkban. A gyerekek és osztályfőnökeik délelőtt a szépen feldíszített karácsonyfa alatt köszöntötték és ajándékozták meg egymást.

A délutáni műsort Czank Gábor atya ünnepi gondolatai és Kondorné Timár Erzsébet intézményvezető helyettesünk köszöntője vezették be. Ezután minden osztály színpadra állt a karácsonyhoz kapcsolódó jelenetekkel, karácsonyi történetekkel, dalokkal, versekkel. Az ünnepi műsort Tóth Ferenc intézményvezető beszéde zárta.

Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár

 

A meghívott vendégek, a szülők és diákjaink egész délután vásárolhattak a szebbnél szebb karácsonyi díszekből és ehettek-ihattak a finom szendvicsekből, teából, a szülők sütötte süteményekből.

Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár

 

További képek a Karácsonyi műsor és vásárról itt

Köszönjük minden kedves szülőnek, kollégának és a gyerekeknek, akik munkájukkal és lelkesedésükkel hozzájárultak ennek a napnak az emlékezetessé tételéhez.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 01. 08.13:49

Iskolakóstolgató

Iskolakóstolgató   December 8-án késő délután nagycsoportos óvodások érkeztek iskolánkba, szüleik kíséretében. Intézményvezető Úr és a leendő elsős tanító néni köszöntötte a megjelenteket, majd átvonultak az iskola tornatermébe, ahol a Szerep- Elek társulat előadásában megtekinthették a Krampuszkaaa című jelenetet. A kis óvodások tapssal mutatták ki tetszésüket. Ezt követően képzeletben elutazhattak Manóországba, ahol készíthettek mókás manócskákat. A jó hangulatot fokozva még egy koboldtáncot is ellejthettek. Ezután két csapatra oszlottak és egy óriás társasjátékban mérettették meg magukat. Eközben a szülők érdeklődve hallgatták Kerekiné Kovács Klára pedagógus, kineziológus előadását. A sok móka után jóízűen fogyaszthatták el iskolánk ebédlőjében a finom uzsonnát. Az együtt töltött délután emlékére oklevélben részesültek, melyet nagy örömmel vettek át.
   
Iskolakóstolgató        

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 19.15:02

Szent Miklós püspök járt nálunk

December 6-án a hagyományokhoz híven újra meglátogatta iskolánkat a Mikulás. A gyerekek nagy izgalommal várták érkezését. Minden osztályba betért, ahol dallal és verssel köszöntötték a tanulók. Viszonzásképpen egy kis édességgel jutalmazta meg a diákok kedvességét. Megígérte, ha jók lesznek, jövőre is visszatér hozzájuk.                                Szent Miklós püspök járt nálunk

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 19.14:53

Szépíró-szépolvasó verseny

Az Arany János emlékév alkalmából az alsó tagozaton szépíró-szépolvasó versenyt hirdettünk. 

Szépíró-szépolvasó verseny    Szépíró-szépolvasó verseny    Szépíró-szépolvasó verseny    Szépíró-szépolvasó verseny    Szépíró-szépolvasó verseny

 

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 05.15:04

Játékos bibliatörténeti vetélkedő

„Az Úr csodái” címmel idén ötödik alkalommal rendeztük meg Játékos Bibliatörténeti Vetélkedőnket, ahol az egyházmegye katolikus iskoláinak alsó tagozatos diákjai mérhették össze tudásukat. Mezőtúrról, Szentesről, Békésszentandrásról, Szarvasról, Orosházáról érkeztek hozzánk a vetélkedőn résztvevő csapatok. Iskolánk csapata 2. helyezést ért el! Gratulálunk tanítványainknak!

Játékos bibliatörténeti vetélkedő    Játékos bibliatörténeti vetélkedő    Játékos bibliatörténeti vetélkedő    Játékos bibliatörténeti vetélkedő

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 05.14:53

Pályaorientációs nap az általános iskolában

Nov. 22-én egész napos rendezvény keretében segítettünk iskolánk diákjainak megismerkedni néhány szakmával ill. a nagyobbaknak lehetőségük nyílt tájékozódni a továbbtanulási lehetőségekről.


Délelőtt a legnagyobbak nyílt napon vettek részt gimnáziumunkban.
Eközben az 1-7. osztályosok változatos programokban vettek részt.
A rendőrségi bemutatón a gyerekek nagy lelkesedéssel próbálták ki a golyóálló mellényt, a speciális szemüveget, de még a bilincset is.
      Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában

 

Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Egy másik helyszínen megtudhattuk, hogyan készülnek egy igazi mester műhelyében a lábbelik.
A mentős bemutatón az elsősegélynyújtás legfontosabb fogásait láthattuk és tanulhattuk meg.
Ezenkívül a szakmák közelebbi megismerését szolgáló foglalkoztató feladatlapokat is kitöltöttek a gyerekek és a témába vágó rajzpályázatra is elkészültek a pályaművek a délelőtt folyamán.

 

Délután a megye két középiskolája a Göndöcs Benedek Középiskola és a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma látogatott el hozzánk, hogy bemutassák az ottani továbbtanulási lehetőségeket.    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában


Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában   
A délutáni program részeként a munkaügyi központ szakembere segített a gyerekeknek átgondolni, hogy mi kell a sikeres pályaválasztáshoz.


Köszönjük a bemutatókat tartó szakembereknek és az iskolánkba látogató pedagógusoknak és diákoknak, valamint intézményünk dolgozóinak és diákjainak,
hogy élménytelivé tették ezt a napot és sokunknak irányt mutattak, hogy merre érdemes elindulnunk a 8. osztály befejezése után.

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.14:32

Fecskeváró

November 10-én pénteken a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Fecskeváró levelezős verseny döntőjén vett részt a csapatunk.
A vetélkedő 11-kor kezdődött, három csapat mérte össze tudását.
Nagyon izgalmas és elgondolkodtató kérdéseket tettek fel nekünk. A verseny 2 órán keresztültartott, eközben megismerhettünk pár gimnazistát is.

Múzeumpedagógiai óra    Múzeumpedagógiai óra    Múzeumpedagógiai óra

 

Szoros volt a verseny, de így is 2. helyezést értünk el. Nagyon értékes ajándékokkal jutalmazták a csapatokat.
Mi egy társasjátékot nyertünk, amit felajánlottunk az osztályunknak karácsonyi ajándékként.

Múzeumpedagógiai óra      Múzeumpedagógiai óra      Múzeumpedagógiai óra

 

Élvezetes délelőtt volt, jövőre is sok gyermeket buzdítunk a részvételre.
Mészáros Kata Boglárka, Bán Kitti Alexandra, Tóth Anna Sára, Véha Kíra Vivien 8. osztályos tanulók

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.13:42

Óvodapedagógusok látogatása az első osztályban

2017. november 14-én óvónők látogattak iskolánkba, hogy bepillantást nyerjenek a kis elsősök mindennapi munkájába. A gyerekek izgatottan várták a vendégeket, és örömmel üdvözölték őket. Jó hangulatú magyar és matematika foglalkozáson mutatták meg tudásukat. Remek alkalom volt arra, hogy a gyerekek találkozhassanak a régi óvó nénijükkel, megmutathassák mennyit fejlődtek két és fél hónap alatt, illetve hogyan állják meg a helyüket az iskolában.

Köszönjük az óvónőknek, hogy ellátogattak hozzánk!

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.13:05

Pályaválasztási Vásár

November 9-én csütörtökön délben mi nyolcadikos és hetedikes diákok elindultunk osztályfőnökeinkkel Varjú Diána tanárnővel és Melis Marcell tanár úrral Békéscsabára a pályaválasztási vásárra.

A rendezvényen sok szakmát ki lehetett próbálni (pl. az autófényező, a traktoros, az asztalos mesterséget) és részletes tájékoztatást kaptunk a középiskolákról is.

2 óra állt rendelkezésünkre, hogy feltérképezzük a standok kínálatát. A középiskolák

műsorokkal is gazdagították a vásárt. Délután sok új információval és élménnyel indultunk haza.

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.13:05

Múzeumpedagógiai óra

Múzeumpedagógiai óra     

2017. október 27-én múzeumpedagógiai foglalkozás volt a 2. osztályban.

A gyerekek a csizmadiamesterséggel ismerkedhettek meg.

Köszönjük szépen Dr. Szonda Istvánnak a tartalmas és élményekben gazdag előadást!

     Múzeumpedagógiai óra
           
           
Múzeumpedagógiai óra   Múzeumpedagógiai óra Múzeumpedagógiai óra   Múzeumpedagógiai óra


 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.13:01

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

November 7-én Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából rendhagyó irodalom órán vettünk részt a Határ Győző Városi Könyvtárban, ahol a békéscsabai Jókai Színház művészei emlékműsor keretében tették emberközelivé egyik legnagyobb magyar költőnket.

Elsőként Tábori Lajos mutatta be a költő életének ismert és kevésbé ismert epizódjait, majd Tomanek Gábor és Nagy Erika tolmácsolásában hallhattunk szemelvényeket Arany művekből.

Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban   Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban
  Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban   Rendhagyó irodalomóra a könyvtárban

 

Az 5. és 6. osztályos diákjainkat Mészárosné Kiss Katalin és Kondorné Tímár Erzsébet tanárnők kísérték el a rendezvényre.

 

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 14.14:29

Október 23. műsor

Iskolai ünnepségünkön nyolcadikos tanulóink mozgalmas jelenetekben elevenítették fel az 1956-os október végi eseményeket .  A színpadi előadást az énekkar által előadott dal kísérte.

Október 23. műsor

 

Október 23. műsor

 

Október 23. műsor

 

Október 23. műsor


Köszönjük ezt a szép műsort  a nyolcadik osztálynak, az énekkarnak és felkészítő tanáraiknak: Kondorné Tímár Erzsébetnek, Melis Marcellnek és Fekécs Editnek.
 

Utoljára módosítva: 2017. 10. 27.14:11

Őszi hét

Október az ősz egyik legszebb hónapja. Ennek a szép évszaknak szenteltük őszi heti programjainkat.
Egyik nap szorgos kis kezek gyűjtötték össze a diókat, melyeket másnap jókedvűen meg is törtünk.

Őszi hét

 

Őszi hét

 

Őszi hét

A következő nap programja a zsákbamacska volt, amikor terméseket kellett kitapogatnunk és felismernünk a zsákokban.

Őszi hét

 

Őszi hét

 

Őszi hét

A hét záró programjaként pedig táncházban roptuk a magyaros táncokat.

Őszi hét

 

Őszi hét

 

Őszi hét

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 10. 17.13:09

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Október 6-án iskolánk ünnepélyes műsor keretében emlékezett meg az 1848-49-es szabadságharc leverése után kivégzett 13 honvédtisztről. A 6. osztályos tanulók Szabóné Farkas Borbála osztályfőnök, Kondorné Tímár Erzsébet tanárnő és Melis Marcell tanár úr segítségével látványosan és az ünnep hangulatához méltóan elevenítették fel a több mint másfél évszázados eseményeket.

Megemlékezés az aradi vértanúkról

 

Megemlékezés az aradi vértanúkról

 

Megemlékezés az aradi vértanúkról

 

Megemlékezés az aradi vértanúkról

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 10. 17.12:49

A népmese napja

Szeptember 29-én egész napos rendezvényen ünnepeltük meg  a népmese napját. Miután az iskolarádióban megemlékeztünk  legnagyobb  mesemondónkról, Benedek Elekről, az aulában gyűlt össze iskolánk apraja-nagyja. Először közösen megnéztünk egy népmesét, majd  Vatai Zalán előadásában meghallgattuk a Bolond Kati című mesét.
Közben a rajzpályázatra beérkezett színes rajzokat értékelte a zsűri.

A népmese napja

 

A népmese napja

 

A népmese napja

Az eredmények:
1-2. évfolyamon 1. helyezés: Hoffmann Hanna; 2. helyezés: Gubucz Liliána; 3. helyezés: Nagy Emília.
3-4. évfolyamon  1.helyezés:Bacsó Zoé; 2.helyezés:Putnoki Barnabás; 3.helyezés Rácz Katalin
A népmese napi totó nyertese:Neibort Norbert.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Utoljára módosítva: 2017. 10. 10.10:57

Szent Gellért nap

Szent Gellért napján intézményünk névadójának, Szent Gellért püspöknek tiszteletére egész napos programon vettünk részt az általános iskolában. A megemlékezés nyitányaként ünnepi misét tartott Czank Gábor atya, majd az elsősök ünnepélyes fogadalomtétele következett. Minden kisdiák mellett ott állt egy nyolcadikos patronáló, akitől a fogadalomtétel után a legkisebbek megkapták az iskola jelvényét. Ezután megkoszorúztuk a bejáratnál lévő emléktáblát.

Szent Gellért nap

 

Szent Gellért nap

 

Szent Gellért nap

 

Szent Gellért nap

 

Szent Gellért nap


A nap folytatásaként ügyességi vetélkedő következett. Vegyes csapatok vándoroltak állomásról-állomásra, ahol a legkülönfélébb játékos feladatokat kellett megoldani. A nagyobbak segítségével és biztatásával a legkisebbek is aktívan kivették a részüket a versengésből.
A vetélkedőt a 6-os számú csapat nyerte meg, jutalmul finom falatokon osztozhattak a csapat tagjai.

Szent Gellért nap

 

Szent Gellért nap

 

Utoljára módosítva: 2017. 10. 02.14:17