Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Hírek

Ballagás

Ballagás

         

Május 16-án elbúcsúztak nyolcadikosaink. A kisebb tanulók izgatottan várták szépen feldíszített termeikben a megilletődött végzősöket. Miután utoljára végigjárták iskolájuk minden helyszínét, a tornaterembe ballagtak az ünnepeltek, ahol már várták őket családtagjaik és tanáraik. Itt Czank Gábor atya beszéde után maguk a nyolcadikosok adtak ünnepélyes műsort versekkel, prózával és egy dallal. Ezután Tóth Ferenc intézményvezető úr következett, aki ünnepi beszéde után a legkiemelkedőbb tanulóknak adta át a Szent Gellért érmet. Ezt az elismerést az iskolában töltött évek alatt több területen kimagaslóan teljesítő tanulóink vehetik át, akik különböző megyei és országos versenyeken és más iskolán kívüli rendezvényeken is öregbítik iskolánk hírnevét. Az idén ők voltak a díjazottak: Bán Kitti Alexandra, Czibulka Imola, Farkasinszki István, Mészáros Kata Boglárka, Nagy Szonja, Ronyec Ivett, Véha Kíra Vivien és Wolf Annna. Az is hagyomány iskolánkban, hogy a ballagó nyolcadikosok szülei közül az osztályt legaktívabban támogató szülő szintén megkapja az érmet. IdénPatakiné Sztanyik Rita vehette át ezt az elismerést.

Gratulálunk a diákoknak és szüleiknek!

 

További képek a rendezvényről itt►


Utoljára módosítva: 2018. 06. 27.16:01

„Akikre büszkék lehetünk”

 

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre május 25.-én az „Akikre büszkék lehetünk” elnevezésű rendezvényünk, melynek a Gyomaendrődi Járási Hivatal díszterme adott otthont. Iskolánk célja az volt, hogy az elmúlt évben legkiemelkedőbben teljesítő diákok ünnepélyes keretek között vehessék át kiérdemelt jutalmukat. Az eseményen a büszke szülőkön, tanárokon és edzőkön kívül jelen volt dr. Pacsika György járásvezető úr, Toldi Balázs polgármester úr, illetve Virág Alexandra diákpolgásmester és Botos Pongrác diákjárásvezető is.

Idén 23 tanuló került kiválasztásra az általános iskolából és a gimnáziumból, akik példás magatartásuk és tanulmányi eredményeik mellett más területen is sikereket értek el (pl.: sportverseny, tanulmányi verseny), illetve tevékenyen részt vettek az iskola rendezvényein, ünnepségein.

Az idei díjazottak: Katona-Szabados Noé, Varga Zoltán, Putnoki Barnabás, Jambrik Nikolett, Czibulka Imola, Nagy Szonja, Wolf Anna, Bán Kitti, Mészáros Kata, Véha Kíra, Ronyec Ivett, Deli Boglárka, Munkácsi Lili, Saly Eszter, Ladányi Sára, Ugrai László, Farkas Dóra, Szántó Milán, Botos Pongrác, James Lucas Lancaster, Szujó Róbert, Fülöp Petra, Hajdu Áron

Gratulálunk a Nekik és további sikeres éveket kívánunk!

      Akikre büszkék lehetünk
     
     

Büszkeségeinkről többet megtudhatnak Mag Bianka tanárnő által készített prezentációból: Megtekintés

További képek a rendezvényről itt►

 

Utoljára módosítva: 2018. 06. 27.15:51

A Föld napját ünnepeltük

A Föld napján iskolánk minden diákja mozgásban volt: ki gyalogosan, ki biciklivel érkezett osztályfőnökével a gyomai Erzsébet ligetbe. Mindannyian felfedezhettük a liget állat- és növényvilágát a tanösvényen, a lombkorona sétányon és a kilátóból széttekintve. Robi bácsi egy ügyességi kötélpályát épített nekünk, amin a bátrak kipróbálhatták magukat. Tudtunk még labdázni, tollasozni, társasozni, futkározni a természetben. Meglepően meleg, nyárias napunk volt, ezért jól esett a lombok árnyékában pihenni. Sajnos a szúnyogok összecsipkedtek bennünket, de így is jól éreztük magunkat.

A Föld napja    A Föld napja    A Föld napja    A Föld napja

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 05. 23.12:39

Egri zarándokút

A tavalyi tanévhez hasonlóan idén is zarándokútra indultunk 2018. ápr. 13-án, de most intézményünk dolgozói Egerbe utaztak, amelynek megvalósulása az
EFOP-1.3.7-17 A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével c. pályázat keretében történt.

Egri zarándokút   Egri zarándokút   Egri zarándokút   Egri zarándokút

Utunk első állomásaként megtekintettük az Érseki Palota kiállítását, majd egy ebédet követően rövid városnézésre is sort keríthettek a résztvevők.
A nap második felében a Bazilika látogatásán túl lehetőségünk nyílt a székesegyház orgonajátékában is gyönyörködni.
Ezt követően az idegenvezetők még a Minorita templom történetével is megismertettek bennünket.

Egri zarándokút    Egri zarándokút    Egri zarándokút    Egri zarándokút

Hazautazásunk előtt még egy órányi időt eltölthettünk az egri borvidék turisztikai központjában, a gyönyörű környezettel bíró Szépasszony-völgyben is.
Az időjárás kedvezett utunknak, a programok tartalmasak és érdekesek voltak számunkra, így mindenki lelkiekben feltöltődve érkezett haza az esti órákban.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 04. 20.17:24

Iskolakóstolgató

Április 6-ára iskolakóstolgatóra hívtuk a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket, akik szép számmal el is jöttek hozzánk.

Először Kondorné Timár Erzsébet tanárnő vezetésével a Szerep-Elek társulat előadta az Egerek gyűlése című vidám darabot, ami feloldotta kis vendégeink megilletődött hangulatát. Ezek után a szülőknek tájékoztatót tartottak intézményünk vezetői, ahol bemutatták iskolánkat és a jövő évi elsősök osztályfőnökét, Szabóné Vaszkó Éva tanító nénit, valamint válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Közben a kicsiknek játékos ügyességi foglalkozást tartottunk a tornateremben, majd miután jólesően elfáradtak, egy kis enni- és innivalóval kínáltuk meg őket.

Iskolakóstolgató    Iskolakóstolgató    Iskolakóstolgató    Iskolakóstolgató    Iskolakóstolgató

Az iskolától remélhetőleg szép emlékekkel és egy saját fotójukkal ellátott emléklappal búcsúztak a gyerekek, akiket szeptemberben visszavárunk.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 04. 17.17:30

Lelki nap

Március 28-án lelki nap volt általános iskolánkban. A reggelt közös imával kezdtük. Ezután megnéztük Az irgalmas szamaritánus és A cipő filmeket, majd a látottakról beszélgettünk.

Lelki nap   Lelki nap   Lelki nap   Lelki nap


Ezután a szent gyónás és az istentisztelet következett, majd a korábban látott filmekhez kapcsolódóan oldottunk meg feladatokat és kézműves foglalkozáson vettünk részt.
A nap zárásaként egy újabb filmet, Az igazi csodát is megnéztük.

Utoljára módosítva: 2018. 04. 05.12:26

Nyelvi napok

Március 12-14-én nyelvi napokat rendeztünk.

Minden nap 1-1 szünetében a stúdiósok angolul ill. németül köszöntötték hallgatóikat és angol és német nyelvű számokat játszottak le. Az angolosok a németeseknek, a németesek pedig az angolosoknak tanítottak meg nyelvtörőket. A nyelvórákon sok érdekes rejtvényt, fejtörőt oldottunk meg. A szerdai napon minden osztály küldött egy angolos és egy németes csapatot a rendezvényeket záró versenydélutánra.

Első helyezett lett az 1. számú csapat, melynek tagjai: Árvai Dorina 8.o. Jambrik Nikolett 7.o. Puj Ferenc 6.o. Kiss Gergely 5.o. Zanyik Zsaklin és Jenei Ákos 4.o. A 2. helyen a 4.számú csapat végzett: Czibulka Imola 8.o. Kis Otília 7.o. Demeter Adrienn 6.o. Kónya Péter 5.o. és Vatai Zalán 4.o. tanulók részvételével. A harmadik díjat a 2. sz. csapat vette át: Wolf Anna 8.o. Varga Vivien 7.o. Tóth Adrienn 6.o. Dógi Krisztofer 5.o. Gubucz Panna, és Szabó Gergő 4.o. . Épp csak hogy lecsúsztak a dobogóról a 3. sz. csapat tagjai: Rafael Jenő 8.o. Szabó Eszter 7.o. Katona Keve 5.o. Szujó László és Kállai Nikolett 4.o. . A verseny lebonyolításában nagy segítségünkre voltak gimnáziumunk 9/A osztályos tanulói. A nyelvi napokat Rovnik Katalin, Timár Marianna valamint Varsányi Gyula szervezte.

Nyelvi napok   Nyelvi napok   Nyelvi napok   Nyelvi napok   Nyelvi napok

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 04. 05.11:54

Március 15-ét ünnepeltük

A hét utolsó tanítási napján, március 14-én, szerdán emlékeztünk meg általános iskolánkban
az 1848-as forradalom és szabadságharcról.

A negyedik osztályosok látványos és korhű színpadi díszletek között elevenítették fel a 170 évvel ezelőtti nap és az azt követő szabadságharc eseményeit. Jelenetek, versek, dalok és a kivetítőn megjelenő képek, bejátszások hozták közelebb hozzánk egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk történéseit.          Március 15-ét ünnepeltük
     
Március 15-ét ünnepeltük  

Köszönet a negyedikes szereplőknek és Bujdosó Lilla 6. osztályos tanulónak a színvonalas műsorért valamint Szabóné Vaszkó Éva és Hornok Kitti tanító néniknek a felkészítésért, Fekécs Editnek és Kis-Turcsányi Andreának pedig az előkészületekben nyújtott segítségért.

Megjegyzés a rendszergazdától a cikk írójának : szívesen a hangosítást.


Utoljára módosítva: 2018. 03. 25.17:31

Hulladékgyűjtés

Március 10-én szombaton kora reggel nagy volt a sürgés-forgás az iskola épülete előtt: folyamatosan jöttek a papírral megrakott autók, utánfutók, kézi kocsik az iskola előtti parkolóba. A gyerekek és az őket segítő szülők, tanárok, iskolai dolgozók egész délelőtt szortírozták, pakolták a szűnni nem akaró szállítmányokat. A dél körüli órákban, a hidegtől átfázva búcsút inthettünk a második telepakolt konténernek is. Az eredmény magáért beszél: Összesen 13 722 kg papír és hullámpapír került fel a mérlegekre. A legjobban a 8.o. teljesített, másodikok lettek a harmadikosok és a dobogó harmadik helyét a 2. o. foglalhatta el. Köszönjük a szorgalmas diákoknak, az őket segítő szülőknek és dolgozóinknak is, hogy ilyen rekordmennyiségű papírhulladékot sikerült összegyűjteni.

Hulladékgyűjtés    Hulladékgyűjtés    Hulladékgyűjtés
   Hulladékgyűjtés    Hulladékgyűjtés

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 03. 25.14:23

Nyolcadikosaink Budapesten jártak

Nyolcadikosaink Budapesten jártak   Nyolcadikosaink Budapesten jártak   Nyolcadikosaink Budapesten jártak     Péntek reggel hóesésben érkeztünk meg Budapestre. Elsőként megnéztük az Országgyűlési Múzeumban a „Magyar törvényhozás ezer éve” címet viselő kiállítást. Ezt követően rövid sétát tettünk a Kossuth téren, illetve a Duna-parton. A délelőtt zárásaként idegenvezető segítségével megtekintettük a Parlamentet. Szerencsénk volt és láthattuk az őrségváltást is. Rövid sétát követően elértünk a Terror Háza Múzeumba, ahol képet kaphattunk a XX. század két legkegyetlenebb rendszeréről. Ismét egy kis séta várt ránk a Keleti pályaudvarig. Este érkeztünk haza fáradtan, de élményekkel gazdagodva.

 

Utoljára módosítva: 2018. 03. 25.14:42

K&H Pénzügyi vetélkedő

A K&H Bank által meghirdetett, K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőbe idén iskolánk 3 nyolcadikos csapata is benevezett. A vetélkedőre rekord számú nevezés érkezett, a nyolc évfolyamon több mint 2000 csapat jelentkezett, azaz közel 8200 diák dolgozott az első forduló feladatain, így csak a maximális pontszámú (46 pontos) vagy egy pontot veszítő csapatok jutottak tovább. Csapataink nem sokkal lecsúszva a következő fordulóról a verseny során szerzett tapasztalatokkal gazdagodtak. Csapatok: Árvai Dorina, Bán Kitti, Farkas Orsolya, Hornok Niki és Mészáros Kata (50 dkg zsenge zöldborsó – 41,5 pont), Czibulka Imola, Wolf Anna, Mile Ákos és Vass Ferenc Albert (Nyerő 4-es – 37 pont), Földi Imre, Pataki Róbert és Tímár Kristóf (8000 – 43,5 pont) Felkészítő tanáruk Deliné Dobó Tünde tanárnő. Gratulálunk nekik az elért eredményekhez és köszönet a lelkes munkájukért.

       K&H Pénzügyi vetélkedő

 

Utoljára módosítva: 2018. 03. 14.14:33

Farsang az általános iskolában

A farsangi időszak egyik legvidámabb eseménye, amikor jelmezekbe öltözve elbúcsúztatjuk a telet. Ezt a hagyományt követve, iskolánkban is elkészültek az ötletes és mutatós jelmezek.

A pénteki mulatságon először a Szerep-Elek társulata adott elő egy jelenetet. Ezt követték a meghívott óvodások, majd iskolánk osztályainak bemutatói. Csoportos és egyéni produkciók váltották egymást, ezután három kategóriában hirdettünk eredményt: a legmókásabb, a legmunkásabb és a legötletesebb jelmezeket díjaztuk, de minden fellépő megérdemli a dicséretet az elkészített jelmezekért.

Farsang az általános iskolában    Farsang az általános iskolában    Farsang az általános iskolában    Farsang az általános iskolában

További képek a Farsangról itt

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 02. 19.14:13

Karácsonyi műsor és vásár

A 2017-es évet ajándékozással, hangulatos karácsonyi műsorral és a hagyományos karácsonyi vásárral zártuk általános iskolánkban. A gyerekek és osztályfőnökeik délelőtt a szépen feldíszített karácsonyfa alatt köszöntötték és ajándékozták meg egymást.

A délutáni műsort Czank Gábor atya ünnepi gondolatai és Kondorné Timár Erzsébet intézményvezető helyettesünk köszöntője vezették be. Ezután minden osztály színpadra állt a karácsonyhoz kapcsolódó jelenetekkel, karácsonyi történetekkel, dalokkal, versekkel. Az ünnepi műsort Tóth Ferenc intézményvezető beszéde zárta.

Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár

 

A meghívott vendégek, a szülők és diákjaink egész délután vásárolhattak a szebbnél szebb karácsonyi díszekből és ehettek-ihattak a finom szendvicsekből, teából, a szülők sütötte süteményekből.

Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár    Karácsonyi műsor és vásár

 

További képek a Karácsonyi műsor és vásárról itt

Köszönjük minden kedves szülőnek, kollégának és a gyerekeknek, akik munkájukkal és lelkesedésükkel hozzájárultak ennek a napnak az emlékezetessé tételéhez.

 

 

Utoljára módosítva: 2018. 01. 08.13:49

Szent Miklós püspök járt nálunk

December 6-án a hagyományokhoz híven újra meglátogatta iskolánkat a Mikulás. A gyerekek nagy izgalommal várták érkezését. Minden osztályba betért, ahol dallal és verssel köszöntötték a tanulók. Viszonzásképpen egy kis édességgel jutalmazta meg a diákok kedvességét. Megígérte, ha jók lesznek, jövőre is visszatér hozzájuk.                                Szent Miklós püspök járt nálunk

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 19.14:53

Szépíró-szépolvasó verseny

Az Arany János emlékév alkalmából az alsó tagozaton szépíró-szépolvasó versenyt hirdettünk. 

Szépíró-szépolvasó verseny    Szépíró-szépolvasó verseny    Szépíró-szépolvasó verseny    Szépíró-szépolvasó verseny    Szépíró-szépolvasó verseny

 

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 05.15:04

Játékos bibliatörténeti vetélkedő

„Az Úr csodái” címmel idén ötödik alkalommal rendeztük meg Játékos Bibliatörténeti Vetélkedőnket, ahol az egyházmegye katolikus iskoláinak alsó tagozatos diákjai mérhették össze tudásukat. Mezőtúrról, Szentesről, Békésszentandrásról, Szarvasról, Orosházáról érkeztek hozzánk a vetélkedőn résztvevő csapatok. Iskolánk csapata 2. helyezést ért el! Gratulálunk tanítványainknak!

Játékos bibliatörténeti vetélkedő    Játékos bibliatörténeti vetélkedő    Játékos bibliatörténeti vetélkedő    Játékos bibliatörténeti vetélkedő

 

Utoljára módosítva: 2017. 12. 05.14:53

Pályaorientációs nap az általános iskolában

Nov. 22-én egész napos rendezvény keretében segítettünk iskolánk diákjainak megismerkedni néhány szakmával ill. a nagyobbaknak lehetőségük nyílt tájékozódni a továbbtanulási lehetőségekről.


Délelőtt a legnagyobbak nyílt napon vettek részt gimnáziumunkban.
Eközben az 1-7. osztályosok változatos programokban vettek részt.
A rendőrségi bemutatón a gyerekek nagy lelkesedéssel próbálták ki a golyóálló mellényt, a speciális szemüveget, de még a bilincset is.
      Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában

 

Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Egy másik helyszínen megtudhattuk, hogyan készülnek egy igazi mester műhelyében a lábbelik.
A mentős bemutatón az elsősegélynyújtás legfontosabb fogásait láthattuk és tanulhattuk meg.
Ezenkívül a szakmák közelebbi megismerését szolgáló foglalkoztató feladatlapokat is kitöltöttek a gyerekek és a témába vágó rajzpályázatra is elkészültek a pályaművek a délelőtt folyamán.

 

Délután a megye két középiskolája a Göndöcs Benedek Középiskola és a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma látogatott el hozzánk, hogy bemutassák az ottani továbbtanulási lehetőségeket.    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában


Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában    Pályaorientációs nap az általános iskolában   
A délutáni program részeként a munkaügyi központ szakembere segített a gyerekeknek átgondolni, hogy mi kell a sikeres pályaválasztáshoz.


Köszönjük a bemutatókat tartó szakembereknek és az iskolánkba látogató pedagógusoknak és diákoknak, valamint intézményünk dolgozóinak és diákjainak,
hogy élménytelivé tették ezt a napot és sokunknak irányt mutattak, hogy merre érdemes elindulnunk a 8. osztály befejezése után.

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.14:32

Fecskeváró

November 10-én pénteken a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Fecskeváró levelezős verseny döntőjén vett részt a csapatunk.
A vetélkedő 11-kor kezdődött, három csapat mérte össze tudását.
Nagyon izgalmas és elgondolkodtató kérdéseket tettek fel nekünk. A verseny 2 órán keresztültartott, eközben megismerhettünk pár gimnazistát is.

Múzeumpedagógiai óra    Múzeumpedagógiai óra    Múzeumpedagógiai óra

 

Szoros volt a verseny, de így is 2. helyezést értünk el. Nagyon értékes ajándékokkal jutalmazták a csapatokat.
Mi egy társasjátékot nyertünk, amit felajánlottunk az osztályunknak karácsonyi ajándékként.

Múzeumpedagógiai óra      Múzeumpedagógiai óra      Múzeumpedagógiai óra

 

Élvezetes délelőtt volt, jövőre is sok gyermeket buzdítunk a részvételre.
Mészáros Kata Boglárka, Bán Kitti Alexandra, Tóth Anna Sára, Véha Kíra Vivien 8. osztályos tanulók

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.13:42

Óvodapedagógusok látogatása az első osztályban

2017. november 14-én óvónők látogattak iskolánkba, hogy bepillantást nyerjenek a kis elsősök mindennapi munkájába. A gyerekek izgatottan várták a vendégeket, és örömmel üdvözölték őket. Jó hangulatú magyar és matematika foglalkozáson mutatták meg tudásukat. Remek alkalom volt arra, hogy a gyerekek találkozhassanak a régi óvó nénijükkel, megmutathassák mennyit fejlődtek két és fél hónap alatt, illetve hogyan állják meg a helyüket az iskolában.

Köszönjük az óvónőknek, hogy ellátogattak hozzánk!

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.13:05

Pályaválasztási Vásár

November 9-én csütörtökön délben mi nyolcadikos és hetedikes diákok elindultunk osztályfőnökeinkkel Varjú Diána tanárnővel és Melis Marcell tanár úrral Békéscsabára a pályaválasztási vásárra.

A rendezvényen sok szakmát ki lehetett próbálni (pl. az autófényező, a traktoros, az asztalos mesterséget) és részletes tájékoztatást kaptunk a középiskolákról is.

2 óra állt rendelkezésünkre, hogy feltérképezzük a standok kínálatát. A középiskolák

műsorokkal is gazdagították a vásárt. Délután sok új információval és élménnyel indultunk haza.

 

Utoljára módosítva: 2017. 11. 27.13:05